Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

’Balkenende doet ook wel eens wat goed’

Home

Maaike van Houten

Bij verkiezingsdebatten op de televisie is de opstelling in huize Aantjes/Ludikhuize als volgt: Willem Aantjes (87) zit in zijn stoel en volgt het debat op tv, zijn vrouw Ineke Ludikhuize heeft de laptop op schoot, kijkt met een schuin oog naar de televisie en leest voor wat er op haar computerscherm verschijnt. Dan weet haar man ook meteen wat er over de debatten wordt getwitterd.

Politiek zorgt, meldt Ludikhuize (53), in hun relatie voor een hoop vrolijkheid. „Het is heel leuk om met Wim naar debatten te kijken”, zegt de directeur van de christelijke vrouwenbeweging Passage. De oud-fractieleider van de ARP, een van de drie partijen die is opgegaan in het CDA, heeft jarenlang in de politiek gezeten; hij leidde na de fusie ook de eerste CDA-fractie in de Tweede Kamer. Die ervaring maakt volgens Ludikhuize dat haar man altijd weet wat de consequenties zijn van bepaald politiek optreden. „En ik zie nu ook dat het een leuk spel is.”

Bij de tv-optredens let Aantjes speciaal op CDA-lijsttrekker Balkenende. „En ik blijf hopen dat hij afstand neemt van de PVV”, zegt Aantjes. Dat de CDA-lijsttrekker nu een voorkeur heeft uitgesproken voor een coalitie zonder de PVV (maar met VVD, GroenLinks en D66), overtuigt Aantjes niet. „Het is prachtig dat hij een beetje tot inkeer komt, maar alle mogelijkheden zijn nog steeds open. Het is geen uitsluiten. Bovendien houdt ook de VVD de deur open naar de PVV.”

Aantjes blijft daarom bij zijn standpunt over de houding van het CDA ten opzichte van de ’ondemocratische’ partij van Wilders: „Een stem op het CDA betekent nu dat je verantwoordelijkheid neemt voor een coalitie CDA, VVD én de PVV. Die verantwoordelijkheid kan ik niet nemen.” Om die reden wijkt Aantjes deze keer uit naar de ChristenUnie, die hij prijst wegens haar christelijk-sociale beleid.

Ludikhuize snapt wel dat haar man dit keer op de ChristenUnie gaat stemmen. „Maar hij kan wel heel erg doordraven. Hij vindt Balkenende niet goed, nou, dan kan die ook helemaal niks meer goed doen. Het CDA is niet mijn partij, maar ik denk dan: Balkenende doet toch nog weleens wát goed.” Aantjes schudt zijn hoofd. „Het is een teleurgestelde liefde. Ik was wég van Balkenende toen hij kwam, ik vond hem geweldig.”

Dat zijn vrouw GroenLinks kiest, vindt hij prima. Inhoudelijke meningsverschillen daarover hebben ze nauwelijks, al zal hij nooit op een niet-christelijke partij stemmen. „Ik kan niet anders dan voor een partij kiezen waarin ik kan appelleren aan hetgeen waaruit de partij zegt te willen werken.” Ludikhuize ziet wel dat het inspirerend kan zijn elkaar aan te spreken op de gedeelde uitgangspunten. Maar in de politiek speelt meer dan dat, zegt ze, waarmee ze voor zichzelf de weg opent om op een partij te stemmen die geen christelijke basis heeft.

Eén ding kan Aantjes al die tien jaar dat ze samen zijn niet begrijpen: dat zijn vrouw geen lid is van GroenLinks. „Je stemt altijd GroenLinks, je betaalt eraan, maar je bent geen lid. Dan schiet je tekort in je burgerlijke verantwoordelijkheid”, zegt hij tegen zijn vrouw. „Ja ja, het is wat he, dat je dat een paar keer per jaar krijgt aangezegd”, lacht Ludikhuize, die het lidmaatschap net een te nauwe band vindt.

En hoezeer haar man ook meent wat hij zegt, ze weet ook wel dat hij het relativeert. Aantjes: „We gaan samen naar de kerk. Dat is voor mij het belangrijkste, dan hoef je niet samen in een partij te zitten.”

Lees verder na de advertentie
Ineke Ludikhuize en Willem Aantjes. (JORGEN CARIS, TROUW )

Deel dit artikel