Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Auteurs lopen miljoenen mis'

Home

(Novum) - Van het geld dat ondernemers betalen aan auteursrechtenorganisaties, zoals Buma/Stemra, komt te weinig terecht bij de auteurs. Dat zegt Tweede-Kamerlid Charlie Aptroot (VVD) zondag in De Telegraaf. De VVD’er ergert zich eraan dat bijvoorbeeld horecaondernemers Buma/Stemra moeten betalen om muziek te mogen draaien, maar dat muzikanten en tekstschrijvers daar weinig van terug zien.

Volgens het liberale Kamerlid gaan de rechtenorganisaties niet zorgvuldig om met het geld dat voor de rechthebbenden is bestemd. Buma/Stemra zou op een 330 miljoen euro grote beleggingsportefeuille 46 miljoen euro hebben verloren. Videma, de organisatie die beeldrechten beschermt, zou vorig jaar 19,4 miljoen euro hebben geïnd, waarvan 6,3 miljoen euro is uitgekeerd aan rechthebbenden.

Aptroot vindt dat er één auteursrechtenorganisatie moet komen. Daarnaast pleit hij voor een 'forse' verlaging van administratiekosten, openheid over salarissen van bestuurders en een verlaging van heffingen voor het midden- en kleinbedrijf.

Deel dit artikel