Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Atheïstische' dominee Hendrikse met pensioen

Home

Robin de Wever

Hendrikse, twee jaar geleden © ANP

De controversiële Zeeuwse dominee Klaas Hendrikse gaat deze week met emeritaat. Zondag neemt hij na 28 jaar afscheid van zijn remonstrantse-vrijzinnige gemeente in Middelburg.

Hendrikse heeft zijn handen nog niet helemaal vrij: in Middelburg verricht hij de komende tijd zes diensten per jaar en blijft hij beschikbaar voor 'noodzakelijk' pastoraal werk totdat er een opvolger is gevonden. In zijn andere gemeente (Zierikzee) blijft hij voor de helft van zijn aanstelling werken, meldt Omroep Zeeland. Op 1 september wordt hij 65 jaar.

Hendrikse haalde zich zes jaar geleden de woede van zijn kerkverband, de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), op de hals toen hij in Trouw en later in een boek stelde dat God niet bestaat. 'Dat gelooft toch geen mens meer?', vroeg hij zich hardop af in Trouw. Theologen 'zijn het er wel ongeveer over eens dat 'bestaan' op God niet van toepassing is. God bestaat niet zoals een stoel bestaat.'

Protestantse kerk 'geschokt'
De PKN liet weten 'geschokt' te zijn. Hendrikse, die zich bestempelde als atheïst, vertelde de afgelopen jaren meermaals op radio, televisie en in kranten over zijn opvattingen.

Een kerkelijke tuchtprocedure tegen hem liep op niets uit. Vorig jaar verweet Hendrikse de PKN dat die 'niet de guts had' om hem 'eruit te gooien'. 'Er is een proces aangespannen omdat wat ik zei strijdig was met de kerkorde', stelde hij in Trouw. 'Naar de letter klopt dat ook. Dan zijn er twee mogelijkheden: of je verandert de kerkorde, of je zet me eruit. Geen van beide is gebeurd.' Wegsturen was volgens hem consequenter geweest.

Jezus op de korrel
In zijn vorig jaar verschenen tweede boek, 'God bestaat niet en Jezus is zijn zoon', noemde hij Christus een samenraapsel van verschillende christelijke mythes. Ook die theologie viel bij de leiding van de PKN niet in goede aarde. Het verwijt dat bijbelschrijvers en kerkelijke tradities Jezus 'gemanipuleerd' hebben 'valt als een boemerang op de schrijver terug', reageerde scriba Arjan Plaisier in oktober. 'Meestal houd je zo een Jezus over die aangepast is aan de smaak van de auteur zelf.'

Hendrikse zei vooral 'zeer veel moeite te hebben met het instituut'. 'Maar lokaal heb ik in het werken met mensen reuze naar mijn zin. Hier in Zeeland voel ik mij als een vis in het water.' De afscheidsdienst vindt aanstaande zondag om 10 uur plaats in de Middelburgse Koorkerk. Hendrikse wil zijn tijd onder meer steken in een cursus Spaans, om zelf zijn boek 'Geloven in een God die niet bestaat' te kunnen vertalen.

Lees verder na de advertentie

 
Ik heb zeer veel moeite met het instituut. Maar lokaal heb ik in het werken met mensen reuze naar mijn zin.
Klaas Hendrikse, vorig jaar in TrouwHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie