Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Argos' door spraakmakende nieuwsgaring een instituutje

Home

FRED LAMMERS

De radio bestaat nog. Miskend in Hilversum en financieel stiefmoederlijk bedeeld dreigt dit medium ten onder te gaan aan kwaliteitsgebrek en onwil van de omroepbonzen om tot samenwerking te komen. In een serie artikelen worden de Nederlandse radio en de mensen die er vorm en inhoud aan geven belicht. In deze negende aflevering gaat het over het VPRO-programma 'Argos' dat regelmatig van zich doet spreken.

De onzekerheid en moedeloosheid heeft alom in Hilversum toegeslagen. Begrijpelijk, vindt Gerard Legebeke, eindredacteur van 'Argos'. Ook hij kent momenten waarop hij zich afvraagt hoe het verder moet, want lange-termijnplanning is nergens bij de omroep mogelijk. Een blik in de knipselkrant die de VPRO-persdienst nauwkeurig bijhoudt is meestal voldoende om weer enthousiast verder te gaan. 'Argos' is de afgelopen tweeënhalf jaar een instituutje geworden. Als je met een onthulling over een listige financiële operatie tussen Philips en de Rabobank (oogluikend toegestaan door de Nederlandse regering hoewel de fiscus daardoor voor een paar honderd miljoen gulden werd benadeeld) zelfs de Financial Times weet te halen, heb je in radioland iets bereikt. Met grote regelmaat wordt 'Argos' geciteerd en leidt hetgeen daar wordt onthuld tot publikaties en Kamervragen. Recent was er een reportage waarin de macht van de farmaceutische industrie, die Nederland overspoelt met te dure medicijnen, onder de loep werd genomen. Het openbaar maken van de perikelen rond de fusieplannen van Fokker en Dasa en het aan de kaak stellen van het omstreden Nieuw Guinea-verleden van de Bossche procureur-generaal Gonsalves logen er evenmin om. En niet te vergeten wat Argos wist te melden over ondeskundige contactambtenaren, die met hun rapportage over asielzoekers in feite beslissen over de toekomst van die mensen.

Bij de VPRO zijn ze nog steeds overtuigd van het belang van radio. Ze laten dat ook merken door financieel niet op dat programma te beknibbelen. Legebeke: “Dat kan ook niet, want research vraagt nu eenmaal veel tijd en daarmee geld. Als wij ons onderzoekswerk, dat soms weken in beslag neemt, niet meer naar behoren zouden kunnen doen, zou Argos in elkaar storten.”

Legebeke noemt het een voorwaarde om tot uitzendingen als hij met zijn team brengt te komen, dat er voldoende middelen zijn voor research. Daaraan mankeert het over het algemeen in het Hilversumse. “Het is heel gemakkelijk om in een programma een paar deskundige mensen te laten komen die hun zegje doen. Dan heb je het weer gehad. In nieuwsuitzendingen is het gebruikelijk geworden mensen snel even een microfoon voor te houden en ze een paar quotes te ontlokken. Maar daarmee kom je niet veel verder. Het is meer entertainment dan echt op zaken ingaan. Men vraagt zich veel te weinig af of het wel klopt wat wordt beweerd. Het is allemaal zo braaf en zo voorspelbaar geworden. Nu moet ik er meteen bij zeggen, dat het op zich een unicum is dat wij een uur zendtijd ter beschikking hebben. Dan kun je iets neerzetten.”

'Argos' is kritisch. Dat komt al naar voren als de inmiddels hoogbejaarde, maar nog altijd actieve radiostem van Cor Galis het thema van de uitzending aangeeft. Het is een prikkelende tekst, die in de nacht voor de uitzending door Gerard Legebeke wordt geschreven. “Galis komt vrijdagochtend om een uur of tien naar de studio. Dan wordt zijn inleiding opgenomen.” Ondanks het flink aan de tand voelen van geïnterviewden zijn kopstukken over het algemeen zonder veel moeite te strikken in 'Argos' hun zegje te doen. Minister Van Aartsen van landbouw werd onlangs bestookt met vragen, ook over onderwerpen die hem overvielen. Zo werd hij geconfronteerd met de vraag hoe het toch was gekomen dat hij als zoon van een AR-minister nu de VVD is toegedaan. Over zijn vader sprekend gaf hij toe ook zelf de jeneverfles graag aan te spreken.

Een week van tevoren wordt het thema van de volgende uitzending definitief bepaald, al is dat geen wet van Meden en Perzen. Het komt voor dat op donderdagavond het programma nog helemaal wordt omgegooid. Dat was bijvoorbeeld tijdens het geruchtmakende kerstbezoek van Poncke Princen het geval.

Legebeke: “Wij wisten al een tijd dat hij zou komen, hadden daarvoor veel voorbereidend werk gedaan, maar de datum van zijn komst overviel ook ons. Omdat we al zoveel in huis hadden en wisten wie we konden bellen hebben we er in de nacht van donderdag op vrijdag toch nog een programma over kunnen maken. Anders was alles wat we eerder hadden gedaan onder onze handen weggelopen.”

'Argos' is niet alleen een programma dat veel losmaakt in de media. Ook bij het publiek, en niet altijd op een plezierige manier. Presentatrice Elles de Bruin constateert dat vooral uitzendingen over asielzoekers hoogst onverkwikkelijke telefoontjes opleveren.

Legebeke: “Ons streven is niet alleen met onthullingen te komen. Natuurlijk is dat leuk. Het geeft een kick als je de hele Nederlandse pers over je heen krijgt. Maar we willen toch vooral mooie radio maken en dat mooi is radio met veel reportages en goede gesprekken met mensen die emotioneel bij de zaak waarover het gaat zijn betrokken.”

Irene Houthuys van het Argosteam: “Het decor is voor ons heel belangrijk en dat decor betekent voor radio dat de opnamen iets toevoegen. Vandaar dat we er naar streven mensen op lokatie op te zoeken. Bij ons nooit ingemonteerd vogelgezang. We houden de luisteraars niet voor de gek.”

Wat de redactie van 'Argos' betreft mag hun voorbeeld in Hilversum in het kader van de zo broodnodige samenwerking van de publieke omroep brede navolging vinden. Elke dag om een uur of elf een programma als 'Argos' zou ideaal zijn. Gerard Legebeke zucht: “Er wordt in Hilversum zoveel gepraat, maar het blijft allemaal zo theoretisch.”

Deel dit artikel