Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Aparte buslijnen voor Palestijnen is puur racisme'

Home

Sander Becker

Minibus alleen voor Palestijnen bij Ejal, op de grens van Israël en de Westelijke Jordaanoever. © ANP

Het was een chaos, gisteren bij het checkpoint Ejal, op de grens van Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever. Duizenden Palestijnse forenzen verdrongen zich in alle vroegte om een plekje te bemachtigen op een van de twee nieuwe buslijnen richting Israël. Er waren lang niet genoeg bussen. Gevolg: vertraging, irritatie en relletjes.

De buslijnen, sinds gisteren in gebruik, zijn alleen voor Palestijnen bedoeld. Palestijnse arbeiders, reizend tussen de Westoever en Israël, namen tot dusver dezelfde bussen als Joodse kolonisten. Maar de kolonisten zagen dit als een 'veiligheidsrisico'. In de volle bussen waren geregeld opstootjes tussen Joodse en Arabische passagiers.

Ron Nachman, de onlangs overleden burgemeester van de grote nederzetting Ariël, deed zijn beklag bij het Israëlische ministerie van transport. Gemengd openbaar vervoer is te gevaarlijk, betoogde hij. Een paar maanden later zijn de eerste gescheiden bussen een feit.

Het ministerie spreekt officieel niet van gesegregeerde buslijnen, maar van 'extra diensten' die de drukte van het toegenomen forenzenverkeer moeten opvangen. 'Apartheid' zou niet aan de orde zijn. Want, benadrukt het ministerie, Palestijnen mogen niet zomaar worden geweerd uit de bussen die ze gewoonlijk namen.

Uit de bus gezet
De praktijk is anders, meldt de Israëlische krant Haaretz. Palestijnen worden nu al geregeld zonder geldige reden uit een gemengde bus gezet. Op de website van de krant staat een filmpje waarin een vrouwelijke buschauffeur een Arabische man zomaar de toegang weigert. Na tussenkomst van de politie mag de man - uren later pas - een andere bus pakken.

Ook de Israëlische krant Jediot Acharonot ziet racistische motieven. Uit de mond van een anonieme buschauffeur tekende de krant op dat er volgende week controles komen bij het checkpoint. Alle Palestijnen moeten dan de reguliere bus verlaten en hun eigen bus pakken. Pure apartheid, vindt de chauffeur, die hoopt dat de overheid snel tot inkeer komt.

Veelzeggend is verder dat de nieuwe buslijnen alleen zijn aangekondigd in Palestijnse dorpen op de Westoever. Via folders, in het Arabisch, kregen de inwoners te verstaan dat ze voortaan de nieuwe diensten moeten nemen.

Jessica Montell van de Israëlische mensenrechtenorganisatie Betselem noemde de etnisch-nationalistische scheiding op de Israëlische legerradio 'weerzinwekkend'. "Dit kun je niet goedpraten met het excuus van veiligheid of van overvolle bussen."

Palestijnen moeten nu veel langer reizen dan voorheen: eerst naar het checkpoint, en daar op een nieuwe lijn overstappen. Maar de autoriteiten hebben het wel lekker goedkoop gemaakt, glunderde een tevreden reiziger - hij spaart nu elke maand een weeksalaris uit.

Lees verder na de advertentie

 
Israëlisch ministerie spreekt van 'extra diensten'

Deel dit artikel