Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Anita wordt opgenomen' kwam tot stand na dreigementen

Home

Alwin Kuiken

© Still uit 'Anita wordt opgenomen'.

Het tv-programma 'Anita wordt opgenomen', waarbij tv-presentatrice Anita Witzier eind vorig jaar in een gesloten psychiatrische instelling verbleef, kon alleen tot stand komen door harde druk op de cliëntenraad uit te oefenen.

Dat blijkt uit onderzoek van Trouw naar interne documenten van GGZ-Centraal, de organisatie voor psychiatrische zorg waar Witzier eind vorig jaar verbleef.

Twee weken geleden werd in deze krant ook aandacht besteed aan de kwestie, toen naar aanleiding van een uitspraak van de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden. De cliëntenraad Flevoland van GGZ-Centraal was in oktober naar deze landelijke commissie voor problemen op de werkvloer gestapt omdat ze de plannen voor tv-opnamen in de gesloten instelling Meregaard in Almere niet zag zitten. De cliëntenraad, met daarin ook cliënten van deze instelling, vond de tv-opnamen onder meer in strijd met interne regels over privacy.

'Goed overleg'
De commissie van vertrouwenslieden gaf hen gelijk, en kende de cliëntenraad verzwaard advies toe, wat betekent dat ze de uitzending konden blokkeren. Toch is de zesdelige tv-serie de afgelopen weken uitgezonden door de KRO-NRCV - de laatste aflevering vorige week maandag.

Na de eerste publicatie over de kwestie in Trouw liet GGZ-Centraal weten dat de tv-serie in 'goed overleg' met de cliëntenraad tot stand is gekomen. Maar uit interne stukken blijkt dat er kort na de uitspraak van de commissie door de directie van GGZ-Centraal een spoedvergadering is ingelast waarin de cliëntenraad werd verteld dat de producent 'niet meer gestopt' kon worden. Alleen al wanneer de cliënten de tijd zouden nemen om de uitspraak te bestuderen, dan zou de zorginstelling producent Skyhigh TV 'enkele tonnen' moeten betalen.

Bij een andere locatie van GGZ-Centraal in Hilversum, waar ook een deel van de serie is opgenomen, verliep alles wel vlotjes. Maar in Almere werd de cliëntenraad laat ingelicht. De raad was al geschrokken van proefopnamen, waarin iemand urine drinkt, en waarin een cliënt zich als een panter gedraagt. Het stoorde de cliëntenraad dat behandelaars gevraagd zijn om op te zoek te gaan naar geschikte kandidaten en dat er overal wervingsposters hingen. De toezegging dat alléén cliënten die toestemming zouden geven herkenbaar in beeld zouden komen, en dat de beelden na één jaar van uitzendinggemist.nl zouden worden gehaald, overtuigde de cliëntenraad niet. Ze wees erop dat spijtoptanten de beelden waarschijnlijk nooit meer van internet kunnen verwijderen.

Nietigverklaring
Na een paar dagen piekeren, lieten ze begin oktober vorig jaar weten het besluit van de directie om de opnamen toe te staan nietig te verklaren, tot de commissie van vertrouwenslieden een uitspraak zou doen. Zo'n uitspraak is juridisch bindend.

Lees verder na de advertentie
Na de eerste publicatie over de kwestie in Trouw liet GGZ-Centraal juist weten dat de tv-serie in 'goed overleg' met de cliëntenraad tot stand is gekomen

Tekst uit de interne documenten van GGZ-Centraal die door Trouw zijn onderzocht. ©

Het volledige programma is opgenomen in de maanden ná de nietigverklaring. Met het besluit om, ondanks de dwarsliggende cliënten, de opnamen toe te staan, nam GGZ-Centraal het risico dat alles voor niets zou zijn, met een claim als gevolg.

De producent, de omroep, noch presentatrice Anita Witzier zijn volgens GGZ-Centraal betrokken geweest bij het proces rond het traject met de cliëntenraad. Of Skyhigh TV inderdaad dreigde tonnen te claimen toen het programma in de soep leek te lopen, wil mede-eigenaar Bernard van den Bosch niet bevestigen.

Bang
Dat 'Anita wordt opgenomen' wel doorging, komt vooral omdat de directie de cliëntenraad te verstaan gaf dat de claim mogelijk ten koste zou gaan van de directe zorgverlening. Hierop kwamen de cliënten 'in gewetensnood', zo valt in één van de stukken van GGZ-Centraal te lezen. "We waren bang dat er bijvoorbeeld nog meer personeelsleden boventallig zouden worden verklaard", zegt een woordvoerder van cliëntenraad Flevoland, ook cliënt bij de Meregaard.

De vraag waarom GGZ-Centraal, ondanks de interne strubbelingen, besloot door te zetten, wil de raad van bestuur niet beantwoorden. De organisatie zegt wel dat er 'op geen enkel moment sprake is geweest van druk vanuit de raad van bestuur of de directie naar de cliëntenraad toe'.

Dat 'Anita wordt opgenomen' wel doorging, komt vooral omdat de directie de cliëntenraad te verstaan gaf dat de claim mogelijk ten koste zou gaan van de directe zorgverlening

Deel dit artikel

Na de eerste publicatie over de kwestie in Trouw liet GGZ-Centraal juist weten dat de tv-serie in 'goed overleg' met de cliëntenraad tot stand is gekomen

Dat 'Anita wordt opgenomen' wel doorging, komt vooral omdat de directie de cliëntenraad te verstaan gaf dat de claim mogelijk ten koste zou gaan van de directe zorgverlening