Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

’Amerika heeft nooit genoeg Abraham Lincolns’

Home

Frank Kools

Amerikaanse Lincoln-acteurs vieren het jubileumjaar van hun ’bijna perfecte’ idool in Washington.

Voor Tad Allen begon het toen hij een baard liet staan. „Mensen zeiden opeens tegen me dat ik sprekend op president Lincoln leek en daar wat mee moest doen.” En Dennis Boggs werd na een opvoering van zijn amateurtoneelvereniging aangesproken door een regisseur. Boggs is boomlang en mager, net als Abraham Lincoln zelf. „Ik had volgens die man alles mee om een goede Lincoln te worden.”

Boggs (59) schoolde zich negen jaar geleden om tot Lincoln-acteur en leeft daar goed van. Allen wachtte tot na zijn pensionering als leraar, om zich volledig op het Lincoln-verbeelden te storten. Vorig jaar trad hij driehonderd keer op in scholen, op feesten en voor historische verenigingen. Hij vraagt vijfhonderd dollar per optreden.

Zij zijn beslist niet de enige. Boggs en Allen zijn lid van de vereniging van Lincoln-acteurs, die allemaal met ringbaard, in zwarte pandjesjas en hoge zwarte hoed op Amerika’s 16de president (1861-1865) spelen. Hun vereniging houdt dit weekeinde zijn jaarvergadering in de hoofdstad Washington.

Deze editie is speciaal omdat Washington in 2009 het tweehonderdste geboortejaar van Lincoln viert. De 124 leden zullen poseren voor het Witte Huis en het Lincoln-monument bezoeken. Vanavond dansen zij in hun hotel in kostuum op een historisch verantwoord galabal. Daarbij wordt geen drank geschonken, omdat Lincoln geheelonthouder was.

Tegelijkertijd is er een apart programma voor de 34 Mary Todd Lincolns, die ook lid zijn. De vrouwen van Allen en Boggs zijn met hun man in te huren. „De first lady’s zullen thee drinken, zoals dat in het Witte Huis gebeurde”, weet Boggs.

Hoogtepunt van het weekeinde is voor hem het bezoek aan Lincolns buitenhuis bij een militair ziekenhuis aan de rand van de stad. Dat is voor het eerst toegankelijk voor het publiek. „Ik wil daar de echte Lincoln-sfeer in me opnemen.”

De Lincolns helpen elkaar met de lastige vragen die ze soms van hun publiek krijgen. Een kind vroeg onlangs aan Boggs hoeveel een paard rond 1860 kostte. „Je moet jaren onderzoek doen om historisch correcte antwoorden te geven”, vertelt de 82-jarige Allen via de telefoon vanuit Florida. Hij heeft een bibliotheek met 800 Lincoln-naslagwerken en heeft hele redevoeringen en talloze citaten uit het hoofd geleerd. „Het gebeurt me zelden dat ik iets niet weet.”

Wedijver is er niet binnen de vereniging, bezweren beide acteurs. Lincoln heeft Amerika van de ondergang gered in de Burgeroorlog en de slavernij helpen afschaffen. Die geschiedenis moet steeds verteld worden, zegt Boggs. „Amerika heeft nooit genoeg Lincolns.”

Alle twee zeggen ze Lincoln in al zijn menselijkheid weer te geven. Boggs is van mening dat hij „een veel beter mens” is geworden „sinds ik 24 uur per dag, zeven dagen per week met Lincoln leef. Ik ben ruimdenkender geworden en me bewust van hoe ik me in het openbaar gedraag”. Ook hielp Lincoln hem van het roken af. „De president rookte niet. Het zou een fout signaal geven als ik er na een optreden eentje zou opsteken.”

In het Zuiden liggen optredens vanwege de Burgeroorlog nog altijd gevoelig, erkent Allen. „Laatst beet een man me na een optreden toe: ’We hebben je in 1865 al eens vermoord. We kunnen dat zo weer doen’.”

Lees verder na de advertentie
(Trouw) © AP
De leden van de Vereniging van Lincoln-acteurs treffen elkaar elk jaar. Hier op de foto in Iowa in 2007, dit weekeinde in Washington. (FOTO AP) © AP

Deel dit artikel