Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Als je goed kijkt, zie je kippevel'

Home

MARIEKE VAN MAAREN

De koningin van de Engelse mode, Vivienne Westwood, kreeg de afgelopen week felle kritiek te verduren. De ontwerpster opende de Londen Fashion Show Week met 13-jarige modellen. Tieners mogen niet geëxploiteerd worden door de modewereld, zo luidde het protest. De moeder van de 13-jarige Lara Copcutt verdedigde de verschijning van haar dochter in de show. Als de meisjes goed begeleid worden en niet al te sexy kleding dragen, heb ik er geen probleem mee, zei ze.

Eline Jongsma is een 16-jarige Groningse die dit jaar eindexamen havo doet. Bij toeval ontmoette ze Serrano. “Vorig jaar bezocht ik een lezing van hem. Toen keek hij me aan en zei hij dat hij wel eens foto's van mij wilde maken. Serrano noteerde mijn adres en in de zomervakantie belde hij.”

Op dat moment hoorde Eline dat het om naaktfoto's ging en moest ze wel even nadenken. “Ik was toen vijftien en dacht 'kan dat wel op mijn leeftijd?' Maar ik heb er veel met mijn moeder over gepraat, die is kunstenares. Serrano is een interessante fotograaf. Verder kon ik hem wel vertrouwen.”

September vorig jaar poseerde de scholiere op een winderige dijk bij Lauwersoog. “Ik ben heel onzeker, daarom was het moeilijk om uit de kleren te gaan. Verder had ik het koud, als je goed kijkt, zie je kippevel. Het was een heel bijzondere ervaring.” Maar eenmalig: “Poseren is niet zo heel leuk.”

“Toen ik de foto voor het eerst zag, was het wel even schrikken. Ik heb hamsterwangen en sta er niet op mijn allermooist op. Dat is ook niet de bedoeling. Mensen zullen er niet opgewonden van raken, ik straal geen seks uit.” De compositie vindt de scholiere wel heel mooi. Maar dan moet ze wel vergeten, dat zij op de foto staat.

De hele commotie rond de tentoonstelling beschouwt Eline als onzin. “Ze schrijven altijd over die plasseksfoto's, maar je moet de tentoonstelling als geheel zien. Dat de afbeelding op het museum nu kapot is gemaakt, is heel erg. Maar het is niet tegen mij persoonlijk gericht, denk ik.”

Elines moeder en vrienden zijn trots. “Mijn vriendje ook.” Alleen vindt hij het niet leuk dat iedereen haar bloot ziet. Reacties van klasgenoten bleven uit. “Maar achter mijn rug wordt wel flink geluld.”

Deel dit artikel