Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

’Als ik een schiettent zie, moet ik erheen’

Home

door Toine van Corven

Zeventig jaar lang al schiet Ria van Dijk (86) uit Tilburg foto’s van zichzelf in schietsalons op de kermis. Ruim tachtig heeft ze er. Een deel is te zien op de tentoonstelling ’Een eeuw vermaak in beeld’.

Het is een tentoonstelling over de kermis van Tilburg, de grootste van Nederland, die vandaag weer losbarst. De oudste foto schoot Ria in 1936. Op de beelden die volgen zie je haar steeds ouder worden én in het decor de tijd veranderen: mantels, gleufhoeden en stropdassen in de jaren vijftig, vetkuiven begin jaren zestig, de seventies-look, witte sportschoenen rond 2000. „Schieten heb ik van mijn broer Jan geleerd. Hij was drie jaar ouder dan ik. Als kind klommen we in bomen, voetbalden, biljartten en schoten met een pluimpjesgeweer in de tuin.”

Ria is gek op de kermis. Meer speciaal: ,,Als ik ergens een schiettent zie, moet ik ernaartoe. Geen enkel geweer is hetzelfde en er is er geen één zuiver afgesteld”, put ze uit rijke ervaring. ,,Ik koop eerst een serie schoten om het geweer uit te proberen. Ik mik en zie de afwijking naar links of naar rechts. De volgende serie is het dan meestal raak. Zo niet, dan stop ik. Het mag me niet te veel geld kosten.”

Op een foto van de kermis in Brussel (1951) staat ze samen met haar broer. ,,In die tijd kreeg je een foto niet meteen mee, maar kon je hem de volgende dag komen ophalen. Toen we dat deden zei ik tegen Jan: ’Ga eens met de foto in je hand naast me staan, dan schiet ik er nog eentje bij’. Je ziet het resultaat.”

In 1954, weer in Brussel, schoot ze in twee verschillende tenten raak. Eén foto toont haar nichtje Karin, de handjes aan de oren. ’Het maakt zo’n herrie, tante Ria!’ In 1962 staat ze naast haar vader en tante Anna. Dat was geen echte tante, maar de huishoudster die in het gezin kwam nadat moeder in 1952 was overleden. ,,Want een man alleen is niks”, aldus Ria, die zelf vrijgezel bleef.

Op de kermis in Oisterwijk in 1975 schoot ze kort achter elkaar twee keer raak. Op één foto staat ze zonder geweer. ,,De man van de schietsalon had geen tijd om het rolletje te verwisselen. Toen heeft ie met de hand een foto gemaakt.”

Tot 20 augustus zijn haar mooiste voltreffers te zien in de Concertzaal in Tilburg, waar over de kermis (sinds 1569!) een fototentoonstelling is ingericht. Bezoekers kunnen er op briefjes kenbaar maken wat voor prijs ze het liefst zouden willen winnen. ’Een vette Mercedes voor me schat’, schrijft iemand. Maar ook: ’een vakantie naar Suriname’. En ’een goeie spits voor Willem II’. ’Het gevoel van vroeger’, vermeldt een briefje. Dat spreekt Ria van Dijk wel aan. ,,Nog eens met een leuke knul in de rups...” Maar het liefst schiet ze ook dit jaar weer een foto. Vanaf vandaag in de fotoschietsalon.

Deel dit artikel