Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Als ge the face van onze Dutroux ziet...'

Home

Bert Schampers

,,Het ging niet alleen om die kinderen. Als Dutroux een alleenstaand geval was geweest, dan had ik die film niet gemaakt. Ik wilde weten wat erachter zit.'' Maar helaas, ook cineast Rob van Eyck heeft het raadsel niet kunnen oplossen. Zijn film 'Blue Belgium, Het Dutroux Complot' suggereert een heleboel. Zelfs dat een gangster het in België tot premier kan schoppen.

Rob van Eyck (60) is een adept van de complottheorie. Zo lopen er in België wel meer rond. Zoals er ook mensen zijn die niet geloven in de samenhang van de voorvallen, de affaires, de misdaden. De vrijlating vorige maand van Jean-Michel Nihoul, volgens sommigen het brein achter de ontvoeringen van jonge kinderen, verdeelde de media opnieuw in voor- en tegenstanders.

In 'Blue Belgium' is de - inmiddels weer opgesloten - zakenman Nihoul de grote schurk, het brein achter de vrouwenhandel, de orgieën met notabelen, corruptie en noem maar op. Hij is de kwade genius, die uiteindelijk triomfeert. Dutroux is slechts de uitvoerder, op 'n gegeven moment in het verhaal zelfs de ethicus, die begint te twijfelen.

Rob van Eyck zit al dertig jaar in het vak, een autodidact die nooit enig succes heeft gekend met zijn documentaires en korte films en, het moet gezegd, ook met 'Blue Belgium' hopeloos de mist in gaat. Hij beweert daar niet van wakker te liggen. De mysterieuze krachten die volgens hem België probeerden te destabiliseren, blijven voor hem de belangrijkste beweegreden voor het maken van de film. Anderhalf jaar geleden ging zijn project van start. In het cafetaria van meubelkoning Van de Ven in Olen vonden onder grote mediabelangstelling de audities plaats. Van Eyck zocht een Dutroux en vond hem in de persoon van de werkloze Paul Cassiers, een musicus uit Gent, die al eens de schurk had gespeeld bij een lokaal toneelgezelschap.

De regisseur pochte toen met een première op het festival van Cannes, in april 1999. ,,Ik had de financiering nog niet eens rond'', bekent hij in de bar van een Brussels hotel, waar hij voortdurend wordt gebeld door buitenlandse tv-zenders. Een Belgische Dutrouxfilm maakt nieuwsgierig!

Er was al een Dutrouxfilm, 'Pure Fiction' van de Waalse cineast Marian Handwerker, die een jaar geleden in roulatie kwam en speelt in de grauwe omgeving van Charleroi. Ondanks de lovende kritiek ging vrijwel niemand kijken. Van Eyck weet waarom: ,,Omdat de filmmaker en producent koppig bleven ontkennen dat het een Dutrouxfilm was.''

Zelf doet hij daar niet moeilijk over. De personages in 'Blue Belgium' mogen dan andere namen hebben, het verhaal over seksfeestjes, vrouwenhandel, moord en corruptie draait om Dutroux, Nihoul, Weinstein en consorten. Het staat nu trouwens ook op het filmaffiche: 'The Dutroux Connection'. ,,Ik heb de poster naar de gevangenis gestuurd, maar tot op heden heeft Dutroux noch zijn advocaat gereageerd. Hij zal het dus wel goedvinden.'' Op het affiche staat hoofdrolspeler Paul Cassiers in een gemene pose. Van Eyck: ,,Als ge the face van onze Dutroux ziet, ge moet in feite niet meer hebben...''

'Blue Belgium', de titel verwijst naar de eerste pornofilms, is in het Engels gedubd. ,,Sommige acteurs wisten niet eens wat ze zeiden, toen ze Engelse dialogen inspraken'', geeft hij toe. Gisteren, bij de persvertoning, verontschuldigde hij zich: ,,Het is een low budget film.'' En dat is te zien. Van Eyck draaide 'Blue Belgium' voor het luttele bedrag van 750 000 gulden, en dat dankzij een gefortuneerde geldschieter.

Zelf is hij tevreden over het resultaat, waarmee hij wegens geldgebrek ook nog eens moet leuren bij de filmzalen. Toch hoopt hij dat de film binnenkort in 20 theaters in Brussel en Vlaanderen te zien is. En, wie weet, daarna in de rest van de wereld.

Is het niet een beetje goedkoop om 'Blue Belgium' te presenteren als dé Dutrouxfilm? ,,Dat is pas achteraf gekomen. De pers had het meteen over Dutroux. Ik denk: Ja, als zij dat zeggen, moet ik dat niet gaan verloochenen. Trouwens, als ik nu zeg dat mijn film niet over Dutroux gaat, is het gedaan, dan gaat er geen hond kijken.'' Van Eyck linkt de ene affaire van de afgelopen 25 jaar aan de andere. Alleen is zijn aanpak wel erg clichématig. ,,Met de complottheorie, die ik verdedig in de film, ga ik heel ver. Het einde van de film suggereert dat het in België mogelijk is dat binnen afzienbare tijd een gangster minister-president kan worden. Ik beweer niet dat Dehaene een misdadiger was, of Verhofstadt, maar zij zijn wel over lijken gegaan om aan de top te komen. Nou ja, mijn verhaal is natuurlijk fictie. Ik mag fantaseren.''

Tijdens de opnamen is hij maar één keer bedreigd, door een volgens hem obscure Waalse vereniging van 'rare kwibussen'. ,,Verder heb ik niks gehoord.'' Dat hij het grootste Belgische schandaal uit de voorbije eeuw aangrijpt om zijn visie op de feiten te ventileren, heeft te maken met zijn rebelse karakter. ,,Ik ben altijd opstandig geweest tegen al wat gezag is.'' Dat komt, verklaart hij, omdat hij uit Zichem komt, het dorp dat in de 16e eeuw door de Spanjaarden grotendeels werd vernield, omdat de bevolking de zijde had gekozen van Willem van Oranje. ,,Ik kan de hypocrisie in dit land eenvoudig niet verdragen. Dan gebeuren er zaken zoals Dutroux. Zijn misdaden hebben de samenleving wakker geschud. Er kwamen 300 000 mensen op straat, maar twee jaar later nog maar honderd. In feite is er niets veranderd. Dat wil ik eigenlijk zeggen met mijn film.''

Geen enkele krant of tv-zender uit Wallonië, het land van Dutroux, toonde tot dusver belangstelling. Het ziet er ook niet naar uit dat Vlaanderen stormloopt. Van Eyck doet het ook niet om het geld. ,,Ik heb al zeker 50 miljoen frank verloren aan mijn films. Vijftien jaar geleden heb ik een hartinfarct gehad. Ik ben al blij dat ik opnieuw draai. Maar om nu te beweren dat ik Dutrouw gebruik om rijk te worden, dat is niet zo. Dan had ik destijds de zaak van mijn vader moeten overnemen. Geld maakt niet gelukkig, al heb ik wel graag succes.''

Deel dit artikel