Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Als de profeet nu zou leven, zou hij homo's trouwen'

Home

Kleis Jager

Moslims bij een moskee in Parijs, op de dag van het offerfeest. © AFP

Ludovic-Mohamed Zahed (35), is moslim, Arabier, homo en seropositief. In de banlieue van Parijs heeft hij de eerste islamitische gebedsruimte in Europa geopend waar alle seksuele minderheden welkom zijn. Een noodzakelijk initiatief zegt hij.

Waarom is het adres van uw homovriendelijke of 'radicaal-inclusieve' moskee geheim?

"Omdat ik dit niet in mijn eentje doe, er is altijd een risico. Maar het is trouwens geen moskee, een boeddhistische kennis heeft ons aan een ruimte, een dojo geholpen. Met ons bedoel ik onze vereniging de MPF, de Progressieve Moslims Frankrijk. Wij zijn nu met vijftien mensen, maar op Facebook hebben we 165 leden. Op Facebook ben ik ook bedreigd, ze zullen me afmaken. Nee, echt bang ben ik niet. Ik kan toch niet zwijgen, dit is veel te belangrijk."

Waarom wilt u zo graag een religie belijden die u zo nadrukkelijk afwijst?

"Dat is mij inderdaad heel letterlijk overkomen. In de Parijse voorstad Sevran, waar ik woon, ging ik gewoon naar de moskee. Maar de mensen daar weten wie ik ben. Eerder dit jaar preekte de imam 35 minuten over vrede en tolerantie en daarna had hij nog iets anders te zeggen. Homoseksuelen zijn geen echte moslims. Toen dat werd ontvangen met de uitroep 'Alah Akbar' wist ik dat ik niet meer terug hoefde te komen.

"Ik was er twee dagen ziek van, kwam de deur niet uit. Daarna besloot ik in actie te komen. Een leven zonder religie is mij te eendimensionaal en de islam is mijn traditie, dat laat ik mij niet afnemen. Ik ben gehecht aan de rituelen en het streven naar gematigdheid.

"In de Koran of de overlevering vind je nergens een veroordeling van homoseksualiteit. Als de profeet vandaag leefde, zou hij homoseksuele stellen trouwen. Er is daarbij geen 'echte islam', een religie ontwikkelt zich binnen een context die verandert. In het westen heeft de acceptatie van homoseksuelen of transseksuelen ook lang geduurd."

U bent ook salafist geweest, wat trok u in de radicale islam?

"Zo rond mijn twaalfde begon ik mij voor religie te interesseren en mijn model was wat er in die tijd aan radicalisme was in Algerije. Het was een vlucht voorwaarts, een manier om mannelijk te zijn, homo-erotische dromen te onderdrukken. Dat werkt heel goed als je om 4 uur 's ochtends opstaat om te bidden. Tot mijn zeventiende heb ik elke ongewenste gedachte kunnen verdringen. Schizofrenie is trouwens het kenmerk van radicalen; je kunt niet volhouden dat de islam een religie van vrede is en tegelijk mensen dood wensen.

"Dat ik de Koran toen uit mijn hoofd heb geleerd en de overleveringen over het doen en laten van de profeet goed ken, is nu een groot voordeel. Laatst kwam in een café iemand naar mij toe om te vertellen dat een moslim die twee mannen betrapt, verplicht is ze op te sluiten in een kamer. 'Dat is onzin', zei ik, 'volgens deze hadith, die overigens apocrief is, ben je verplicht ze te doden. Waarom zeg je dat dan niet gewoon?' Kennelijk durven ze je dat niet te zeggen."

Deel dit artikel