Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Alleen stoppen met vergoeding homotherapie is niet genoeg'

Home

Robin de Wever

Banner op de website van Different

De orthodox-christelijke organisatie Different moet zijn 'homotherapie' niet gaan verkopen als pastorale zorg. De suggestie van minister Schippers (Volksgezondheid) dat christelijke homo's vooral gebaat zijn bij pastorale trajecten is ongelukkig, meent de koepelorganisatie van christelijke homo-organisaties.

Schippers maakte dinsdag bekend dat de therapie waarbij cliënten worden geholpen om hun geaardheid te onderdrukken niet langer door verzekeraars hoeft te worden vergoed. Het niet kunnen of willen uiten van homoseksuele gevoelen is volgens het ministerie geen psychiatrische stoornis.

'Er is dan ook geen sprake van een psychiatrische diagnose', schreef ze in een brief aan de Tweede Kamer, 'geen sprake van psychiatrische behandeling en dus geen sprake van verzekerde zorg'. Christelijke homo's die met hun geaardheid worstelen kunnen beter pastorale hulp zoeken, adviseerde Schippers.

Meer kwaad dan goed
Geen handig advies, vindt het Landelijk Koördinatiepunt Groepen Kerk en Homoseksualiteit (LKP). De koepelorganisatie heeft minder moeite met homoseksualiteit en vreest dat Different zijn homotherapie zal omzetten naar een pastoraal traject. Die aanpak zal meer kwaad dan goed doen.

Een dergelijk traject wordt niet 'beschermd' door goede diagnostisering- en behandelingsrichtlijnen', waarschuwt het LKP in een persbericht. 'Gezien de uitgangspunten van Different zal de organisatie cliënten laten afzien van een homoseksuele relatie en zelfs aandringen op een zogenaamde 'gezonde' heteroseksuele praktijk. De getuigenissen op de website van Different suggereren dit op zijn minst'.

'Juist deze praktijk heeft veel cliënten van organisaties als Different psychische en sociale schade berokkend', meent LKP-voorzitter Wielie Elhorst. 'Zij komen vaak na een jarenlange worsteling toch bij organisaties als die van ons uit. Wij bieden mensen de ruimte zichzelf zowel te accepteren in hun seksuele oriëntatie én relatie alsook hun geloof te behouden.'

'Met Different in gesprek blijven'
De koepelorganisatie zegt blij te zijn dat Schippers homotherapie niet als psychiatrische hulp beschouwt, maar vindt dat haar uitspraak niet het 'einde van het gesprek met Different' kan betekenen. Welke actie ze van Schippers verwacht is onduidelijk; de LKP was donderdagmiddag niet bereikbaar voor telefonisch commentaar.

Henk van Rhee, directeur van Differents moederorganisatie Tot Heil Des Volks, meldde woensdag in Trouw dat de therapie wordt voortgezet. Mogelijk stapt een van zijn cliënten naar de Commissie Gelijke Behandeling - door deze christelijke therapie uit het basispakket te halen zou Schippers discrimineren.

Van Rhee: 'Een aantal cliënten heeft al gezegd dat ze de sessies zelf kunnen betalen. Degenen die niet genoeg geld hebben, adviseren we zolang aan te kloppen bij hun kerk. Er zal vast wel een of andere diaconiepot zijn.'

Lees verder na de advertentie

 
Pastorale hulp is niet beschermd door goede diagnostisering- en behandelingsrichtlijnen. Gezien Differents uitgangspunten zal ze cliënten laten afzien van een homoseksuele relatie.
Koepelorganisatie LKP

Deel dit artikel