Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Afgeluisterd gesprek is hard bewijs tegen VVD-senator'

Home

Redactie

Jos van Rey © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft 'onweerlegbaar bewijs' tegen de Roermondse wethouder Jos van Rey, tevens namens de VVD senator in de Eerste Kamer. Dat meldt NRC vandaag.

De rijksrecherche heeft de bandopname van het telefoongesprek vrijdag afgespeeld tijdens het horen van getuigen. Een van hen is fractievoorzitter Dre Peters, die het verhaal heeft bevestigd tegenover verslaggevers van het NRC. De site van de krant publiceert het artikel vandaag reeds.

Lekken
Wethouder en senator Van Rey wordt verdacht van corruptie en lekken uit een vertrouwenscommissie voor de voordracht van een nieuwe burgemeester. Ook beoogd burgemeesterskandidaat Ricardo Offermanns, tevens voorzitter VVD-Limburg en huidig burgemeester van Meerssen, is verdachte.

Offermanns werd vorige maand voorgedragen als nieuwe burgemeester van Roermond. NRC verwacht dat de benoeming van Offermanns nu uitgesloten is, omdat het bewijs van corrupt gedrag rond de benoeming 'zo hard is'. Justitie beschouwt het als het aannemen van een gift of dienst, en daarmee strafbaar gedrag. Daarop staat bovendien maximaal zes jaar celstraf.

Niet te handhaven
Offermanns zal ook in zijn huidige banen niet te handhaven zijn. Begin volgende week wordt, melden VVD-bronnen aan de krant, bekendgemaakt dat zowel Van Rey als Offermanns tijdelijk zullen terugtreden. Offermanns heeft zich vrijdag ziek gemeld. De VVD-partijleiding heeft tot nu toe niet publiekelijk gereageerd.

Het college van burgemeester en wethouders van Roermond komt maandagochtend bij elkaar om de situatie te bespreken. Onduidelijk is of Van Rey zelf ook bij die vergadering aanwezig is.

Deel dit artikel