Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Aanslag Hezbollah in Bulgarije bevestigt dat organisatie op zwarte EU-lijst hoort'

Home

Marco Visser

De bus die werd opgeblazen door een zelfmoordterrorist. Zeven personen kwamen om het leven © ap

De Bulgaarse conclusie dat het inderdaad Hezbollah was die achter de aanslag op Israëlische toeristen in Boergas zat, is voor minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken een bevestiging dat Hezbollah thuishoort op de Europese lijst met terreurorganisaties.

"We moeten op korte termijn in de EU bespreken welke consequenties we hieraan verbinden", aldus Timmermans. "Het is de eerste keer dat een EU lidstaat vaststelt dat Hezbollah op EU-grondgebied zich schuldig heeft gemaakt aan een terroristische aanslag."

Afgelopen zomer blies een zelfmoordterrorist een bus op in het Bulgaarse Boergas. Daarbij kwamen zeven personen om het leven; vijf Israëlische toeristen, de Bulgaarse buschauffeur en de terrorist zelf.

Nederland is het enige land in de Europese Unie dat Hezbollah al op de terreurlijst heeft geplaatst, en ijvert er al jaren voor om de Libanese organisatie ook op de Europese lijst te krijgen. Israël heeft de EU al diverse malen aangespoord Hezbollah tot terreurbeweging te verklaren. Daarmee wordt het voor de Libanese groep lastiger vanuit Europa geld in te zamelen om dit door te sluizen naar het hoofdkwartier in Libanon. De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, had eerder al gesteld dat plaatsing op de EU-lijst 'onze financieringsbronnen zou opdrogen'. Dat zou het einde betekenen 'voor onze morele, politieke en materiële steun', voegde hij daar aan toe.

"Pas als er tastbaar bewijs is dat Hezbollah terreuracties organiseert, zet de EU de organisatie op de Europese lijst van terreurorganisaties", zei de Cypriotische minister Erato Kozakou-Marcoullis afgelopen augustus toen zijn land voorzitter was van de EU. Met de aanslag op Europees grondgebied lijkt dat tastbaar bewijs geleverd.

Timmermans rekent er dan ook op dat het Bulgaarse onderzoek aanleiding is om op korte termijn het onderwerp Hezbollah opnieuw op de agenda te plaatsen.

Hezbollah is vooral actief vanuit Duitsland, tot ergernis van de Verenigde Staten die van oudsher veel actiever campagne voeren tegen terreurgroepen. De aanslagen op de Twin Towers in New York in 2001 werden ook vanuit Duitsland georganiseerd. Al Qaida had zelfs tot 11 september 2001 een perskantoor in Londen.

Europese landen als Groot-Brittannië, Frankrijk en België maken daarnaast onderscheid tussen de politieke en de militante tak van Hezbollah. De politieke tak levert ministers in de Libanese regering, reden voor de Fransen om hen niet op de Europese lijst te zetten. Ook de Britten en Belgen willen met Hezbollah in gesprek blijven, al hebben de Britten wel de militante afdeling van de terreurgroep op de zwarte lijst geplaatst.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel