Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'15.000 veroordeelden lopen nog vrij rond'

Home

Redactie

© Thinkstock

Zeker 15.000 veroordeelde criminelen lopen nog altijd vrij rond. Het lukt Justitie maar niet om ze op te pakken. Ze hebben samen 3388 jaar cel openstaan. Dat blijkt uit gegevens die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Het hoge aantal is simpel te verklaren. Veel verdachten mogen in vrijheid afwachten of de rechter hen een gevangenissstraf oplegt. Als ze worden veroordeeld, komen ze niet opdagen. Uit de gegevens van het CJIB blijkt dat in de afgelopen vijf jaar ruim 10.000 veroordeelden definitief onder hun straf wisten uit te komen. Ze waren zo lang zoek dat hun straf is verjaard.

De niet-uitgevoerde celstraffen waren opgelegd voor lichte en zware misdrijven, zoals illegale hennepteelt, diefstal, gewelddadige overvallen, kindermisbruik en moord of doodslag.

Het Openbaar Ministerie wil maatregelen nemen om te voorkomen dat verdachten in afwachting van hun straf verdwijnen. 'We denken aan het afnemen van het paspoort en het intrekken van het rijbewijs', zegt hoofdofficier van Justitie Henk Korvinus in RTL Nieuws. Ook zou het voorarrest moeten worden verlengd.

Tweede Kamerlid Lilian Helder van de PVV noemt de cijfers 'bewijs dat het niet juist is dat verdachten van een misdrijf hun vonnis in vrijheid mogen afwachten'. Ze heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) over de kwestie en wil dat de wet wordt aangepast. Doet hij dat niet, dan maakt ze zelf een initiatiefwetsvoorstel.

Ook de PvdA stelde vragen over het nieuws. Volgens Kamerlid Achmed Marcouch blijkt Justitie niet in staat om alle veroordeelde criminelen hun straf te laten ondergaan en is dat een teken dat de rechtstaat op dit punt faalt. Hij is ook bang dat de afschrikwekkende werking van gevangenisstraf afneemt als veel mensen hun straf ontlopen.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie