Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zwitserland wil volledig af van kernenergie

Groen

Redactie

De kerncentrale bij Leibstadt © afp
Update

Het Zwitserse kabinet heeft voorgesteld de vier kerncentrales in het land niet te vervangen wanneer deze zijn afgeschreven. Zwitserland wil in de toekomst niet langer afhankelijk zijn van kerncentrales om in zijn energiebehoefte te voorzien. Verwacht wordt dat het parlement volgende maand een beslissing neemt over het voorstel van de Federale Raad.

De reactoren in de kerncentrales in Zwitserland hebben een levensduur van vijftig jaar. De eerste reactor wordt naar verwachting in 2019 ontmanteld, de laatste in 2034. Als de levensspanne van de reactoren op veilige wijze met enkele jaren kan worden verlengd, zal dit worden gedaan.

Kerncentrales dragen voor zo'n veertig procent bij aan de Zwitserse energiebehoefte. De rest van de energie wordt vrijwel geheel door waterkrachtcentrales opgewekt. Uiteindelijk zou het land de overstap kunnen maken naar waterkrachtcentrales, windenergie, biomassa en zonne-energie.

Enkele dagen geleden werd een grote demonstratie tegen kernenergie gehouden. Zo'n twintigduizend mensen namen hieraan deel.

Deel dit artikel