Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zweefvliegtuig gaat groene stroom opwekken, niet hier maar in Ierland

Home

Frank Straver

Een proefmodel van het zweefvliegtuig dat stroom opwekt door aan een kabel te trekken, die op zijn beurt een generator op de grond aandrijft. © Ampyx Power

Het bedrijf Ampyx Power uit Den Haag gaat aan de Ierse Westkust windenergie produceren. Niet met windturbines, maar met een onbemand zweefvliegtuig. Dat toestel zit vast aan een kabel. Door constant in dezelfde lusvorm (een '8') te vliegen, drijft het vliegtuig via dat koord een stroomgenerator op de grond aan.

Voor toepassing van de techniek bestaan boven onze grond nog geen mogelijkheden

Woordvoerder Staatsbosbeheer

Lees verder na de advertentie

De Duitse energiereus Eon doet mee en neemt de benodigde investering van 3 miljoen euro voor zijn rekening. De bedrijven reppen van een ‘mijlpaal’, waardoor de duurzame energietechniek tot wasdom kan komen.

Idee van Ockels 

Het idee voor groene energieproductie bestaat al jaren. De in 2014 overleden Nederlandse astronaut Wubbo Ockels maakte als eerste plannen voor het oogsten van stroom met vliegers en vliegtuigen aan een koord. Studenten van de TU Delft werkten het idee uit. Dit leidde tot de oprichting van Ampyx Power, in 2009.

De start-up deed tot nu toe slechts wat testvluchten, boven een boerenveld in de Noordoostpolder. De afgelopen jaren zocht het bedrijf naar plek voor een groter project. In Nederland was Ampyx Power hierover in gesprek met grootgrondbezitter Staatsbosbeheer.

Geen plek Staatsbosbeheer

De zoektocht naar een geschikte lap grond, om met een ‘stroomvliegtuigen’ boven te vliegen is niet gelukt, zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer. “We zijn nog steeds positief over de techniek: vliegtuigen kunnen een alternatief zijn voor grote windmolens, die meer impact hebben op de natuur. Maar voor toepassing boven onze grond bestaan nog geen mogelijkheden.” Staatsbosbeheer heeft onvoldoende vrije oppervlakte beschikbaar om de technologie in lijn met vergunningseisen veilig te testen, op een afgesloten terrein waar geen mensen komen.

“In Ierland vinden we die ruimte nu gelukkig wel”, zegt een woordvoerder van het Haagse bedrijf. Het team van Ampyx Power heeft al meer uitgestrekte buitenlandse locaties op het oog. Maar in eigen land geven de initiatiefnemers nog niet op. Als de groene stroomvliegtuigen ‘uitontwikkeld’ zijn wil Staatsbosbeheer opnieuw naar de mogelijkheden kijken.

Vliegen boven zee

Het zweefvliegtuig krijgt in Ierland een capaciteit van 2 Megawatt, goed voor stroomlevering aan tweeduizend huishoudens. Dit is gelijk aan de kracht van een gemiddelde windmolen op land. Ampyx Power wil steeds grotere toestellen, die op maximaal 450 meter hoogte komen, de lucht in sturen. Dat is nodig om serieus mee tellen. Nieuwste turbines op zee tellen tegenwoordig al 8 Megawatt.

In Ierland vinden we nu gelukkig de ruimte

Woordvoerder Ampyx Power

Vanaf 2020 hoopt Ampyx Power zelf ook het ruime sop te kiezen met vliegtechnologie. “Er staan steeds meer windmolens op palen in zee”, legt een woordvoerder uit. “Als de eerste turbines verouderd zijn en moeten verdwijnen, kunnen wij onze stroomvliegtuigen koppelen aan die palen.” In een reclamefilmpje brengt het bedrijf in beeld hoe dit gaat werken. 


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Voor toepassing van de techniek bestaan boven onze grond nog geen mogelijkheden

Woordvoerder Staatsbosbeheer

In Ierland vinden we nu gelukkig de ruimte

Woordvoerder Ampyx Power