Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zweden zit zonder afval

Groen

Redactie

Zweden moet noodgedwongen afval importeren uit het buitenland, omdat de Zweedse bevolking zelf niet genoeg weggooit. Het afval is nodig om voldoende stroom te produceren.

De meeste landen zoeken naar manieren om hun afval kwijt te raken, maar Zweden zit met het omgekeerde probleem. Het land beschikt over een geavanceerd programma om afval te verbranden en zo stroom op te wekken voor honderdduizenden gezinnen.

De Zweedse bevolking is een van de meest milieubewuste ter wereld wat afval betreft. Bijna 96 procent wordt er gerecycled. Er blijft  simpelweg niet genoeg afval over voor de stroomproductie, en het land ziet zich genoodzaakt om afval uit het buitenland aan te voeren. Voortaan zal jaarlijks 80.000 ton vuilnis ingevoerd worden uit buurland Noorwegen.

Financieel vaart Zweden er wel bij: Noorwegen betaalt om het afval te verwerken, en Zweden haalt er ook nog eens goedkope energie uit. Zweden denkt er ook aan om afval uit landen als Italië, Roemenië en Bulgarije in te voeren.

Deel dit artikel