Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zonnepanelen op het dak zonder ze zelf te kopen

Groen

Kees de Vré

Huishoudens kunnen voortaan zonnepanelen krijgen zonder zelf voor de aanschaf te betalen. Energieleverancier Greenchoice, zonne-energiebedrijf De Zonnefabriek en Stichting DOEN startten gisteren met het project ZonVast, waarin mensen gratis zonnepanelen op hun dak krijgen.

Huishoudens betalen alleen een normaal vast tarief voor de gebruikte zonnestroom. Hiermee vervalt de grootste drempel voor zelfopwekking van groene energie.

De investeringskosten - toch gauw 7000 euro voor een gemiddelde opbrengst van 2000 kilowattuur - zijn altijd hét probleem geweest voor een doorbraak van zonne-energie in Nederland. Rijkssubsidies bleven ver achter bij de interesse voor zonne-energie. Het project ZonVast verhelpt dat probleem doordat het de drempel van de hoge aanschafprijs omzeilt. Greenchoice en De Zonnefabriek geven zo veel meer mensen de mogelijkheid zelf duurzame energie op te wekken.

Een zonnepanelensysteem van ZonVast bestaat uit tien zonnepanelen die samen1950 kilowattuur per jaar opleveren. Dit is ruim de helft van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Voor de stroom die de klant direct verbruikt betaalt deze twintig jaar een vaste prijs van 23 cent. Dat is vergelijkbaar met het huidige gemiddelde energietarief van grijze stroom. De prijs voor zonnestroom stijgt niet mee met de prijs van grijze stroom, maar een eventuele daling wordt ook niet verwerkt.

Er zit wel een adder onder het gras. De stroom die niet onmiddellijk wordt verbruikt, gaat naar het net. Daar krijg de klant niets voor. Stroom die de klant meer nodig heeft dan de panelen op dat moment kunnen leveren, bijvoorbeeld omdat het donker is, moet tegen de dan geldende marktprijs worden afgenomen van het net.

De Zonnefabriek levert de zonnepanelen en coördineert de installatie van de systemen. Greenchoice is de eerste twintig jaar eigenaar van de zonnepanelen en verzorgt de administratie. Na twintig jaar worden de zonnepanelen eigendom van de klant, en kan deze nog zo'n tien jaar profiteren van gratis zonne-energie van eigen dak. Stichting DOEN is betrokken om de start van het project financieel te ondersteunen. In eerste instantie geldt het aanbod alleen voor Greenchoice-klanten met een koopwoning. Uiteindelijk moet ZonVast over heel Nederland worden uitgerold.

Lees verder na de advertentie
Hoe Zonvast werkt

Deel dit artikel