Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zonne-energie voor de massa

Groen

Joop Bouma

Zonnepanelen op huizen in Heerhugowaard. © anp

Zonder één euro toch zonnepanelen op het dak. Een nieuw bedrijf levert complete zonsystemen op lease-basis. Aanschaf, onderhoud, alles gratis. Maar is Nederland er klaar voor?

Philip Elias draaide al wat jaartjes mee in de branche van zonnepanelen en zag dat het anders kon, beter, sneller, slimmer. "Tik maar eens 'zonnepanelen' in op Google en je ziet door de bomen het bos niet meer: is mijn dak geschikt? Welk systeem moet ik kiezen, welke panelen? Hoe lang gaat mijn omvormer mee, hoe zit het met de levensduur van de installatie? Het is gedoe."

Deze week lanceerde zijn bedrijf BigSolar het leasen van zonnepanelen. Klanten die een contract sluiten, krijgen een complete zonne-installatie op het dak. Installatie, keuze van systeem, onderhoud, verzekering, tussentijdse vervanging van de dure omvormer, alles in het 17-jarig contract inbegrepen. BigSolar blijft eigenaar, na 17 jaar kan er een nieuw contract worden afgesloten.

Qbox
De consument financiert de installatie uit de besparing in de energiekosten, maar houdt er - afhankelijk van gezinssamenstelling en het aantal panelen die op het dak kunnen - 120 tot 300 euro per jaar aan over, na verrekening van het lease-contract. Bij het contract, dat afhankelijk van het aantal panelen zo'n 50 tot 80 euro per maand kost, hoort ook de vervanging van gloeilampen door ledlampen.

Klanten krijgen verder een apparaat (Qbox) dat de opbrengst van de panelen en de meterstanden uitleest. Met de Qbox bewaakt BigSolar het systeem. "Bij een storing krijgen wij een signaal en kunnen we direct ingrijpen." Totale ontzorging heet dat in hedendaags marketingjargon. En, mooi meegenomen, de eigen woning krijgt een beter energielabel.

Voorstanders zien de leaseconstructie als hét model om Nederland massaal aan zonne-energie te krijgen - hard nodig met het oog op de transitie naar duurzame opwekking. Sceptici zien het niet gauw gebeuren: de Nederlander is niet zo gek op leasen.

BigSolar heeft meer dan een jaar gezocht naar financiers, maar die zijn er nu. Er is geld voor pakweg 5000 complete zonne-installaties: 2100 voor de Amsterdamse markt, 1000 voor de stad Utrecht, 1700 voor de provincie Friesland.

Lees verder na de advertentie
Voorstanders zien de lea­se­con­struc­tie als hét model om Nederland massaal aan zonne-energie te krijgen

Friesland
Elias zoekt met BigSolar de grote massa: "De bewuste groene consument en de berekenende koper met een langetermijnvisie heeft allang zonnecollectoren. Wij richten ons op de consument die niet per se duurzaam is, maar wel belangstelling heeft voor zonne-energie omdat het geld oplevert. Consumenten die terugdeinzen voor de rompslomp. De klant hoeft niets te investeren, geen lening af te sluiten, is geen eigenaar en heeft dus volstrekt geen gedoe."

Het is een gok, maar vooralsnog heeft BigSolar voor de financiering de energiefondsen van de twee steden en van de provincie Friesland meegekregen. Gesprekken met andere provincies lopen al. "Uiteindelijk willen we in heel Nederland de daken volleggen met zonnepanelen", zegt Elias.

Hij kent de aarzelingen over leasen. "Gaan Nederlanders zonnepanelen leasen? Wij denken van wel. We zien dat het bezitten van consumentenproducten en -diensten steeds minder belangrijk wordt. Lease-auto's zijn heel normaal, maar in feite is de telefoon ook een lease-constructie. Het is goedkoper om zelf een telefoon te kopen, maar iedereen schaft 'm aan bij een abonnementprovider. Wij denken dat de Nederlander op dit punt om is en van dat momentum willen we gebruikmaken. Mensen stappen voor een paar tientjes over naar een andere zorgverzekeraar. Wij denken dat een energierekening die een paar honderd euro lager uitvalt, ook een aanlokkelijke optie is. Bovendien denken we dat de voordelen van lease in de toekomst alleen maar groter zullen worden."

Gaan Nederlanders zonnepanelen leasen? Wij denken van wel


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Voorstanders zien de lea­se­con­struc­tie als hét model om Nederland massaal aan zonne-energie te krijgen

Gaan Nederlanders zonnepanelen leasen? Wij denken van wel