Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zielige, jonge vogeltjes moet je vooral niet helpen

Groen

Redactie groen

Jonge huismus.

Zit er een eenzaam jong vogeltje te piepen in de tuin: vooral afblijven. Hoe zielig en hulpbehoevend ze ook lijken: jonge mussen, mezen en merels zijn het meest gebaat bij rust.

Het Servicecentrum van de Vogelbescherming krijgt per dag ruim honderd telefoontjes en mails. Veel mensen zien jonge vogels in hun tuin fladderen en piepen en willen graag helpen, zegt medewerker Gerald Derksen.

"Omdat het warm is hebben die vogeltjes vaak ook nog hun bek open om af te koelen. Daardoor lijken ze nog kwetsbaarder."

Derksen helpt meteen maar het idee uit de wereld dat die beestjes uit hun nest zijn gevallen. "Vogels vallen niet uit het nest. Als ze er uit zijn, dan betekent dat dat ze daar groot genoeg voor zijn. Maar ze kunnen niet meteen vliegen. Daar gaat tijd en oefening in zitten."

De 'hulp' van mensen verstoort dat natuurlijke proces. Ouders en hun jongen raken onnodig gestresst en dat vermindert de kans op overleving. Derksen: "Bijna 80 procent van alle jongen sterft en dat is in de natuur normaal."

Als zo'n zielig vogeltje midden op een druk fietspad zit, mag je 'm van de vogelkenner overigens wel een eindje verderop zetten. "Ga geen meters met ze lopen, want dan kunnen de ouders ze niet meer vinden.
Je hoeft niet bang te zijn dat de geur van je handen de oudervogels afstoot. Dat is wel zo bij sommige zoogdieren, maar niet bij vogels."

Een andere tip: scherm de tuin met gaas af voor katten, en houdt het eigen huisdier zoveel mogelijk binnen tijdens het broedseizoen.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie