Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zeldzame snavelwalvis gespot in Australië

Groen

Redactie

De zeldzame snavelwalvis.

Bij toeval hebben Australische wetenschappers videopnamen weten te maken van een erg zeldzame walvissensoort die nog nauwelijks op foto is vastgelegd en waarschijnlijk nog niet eerder was gefilmd. De Shephard's Snavelwalvis werd gespot in de Bass Strait-golf in het zuiden van Australië.

Het onderzoeksteam van de Antarctic Division van het eiland Tasmanië was eigenlijk op zoek naar blauwe vinfissen in de buurt van Portland in de staat Victoria. Toen de wetenschappers een groep van 10-12 van dit type snavelwalvissen zagen, konden ze hun geluk niet op. Vooral omdat de walvissen zo lang bovenbleven dat ze de groep op film konden vastleggen. De waarneming betekent dat onderzoekers nu meer weten over het uiterlijk en gedrag van deze zeldzame zoogdieren.

Eerdere waarnemingen
Shephard's snavelwalvissen (in het Latijn 'Tasmacetus shepherdi', ook wel de Tasman-walvis genoemd) hebben een bek als een dolfijn. Ze zijn zwart met crème-kleurig. Ze zijn 6-7 meter lang als ze volwassen zijn.

De dieren zijn wereldwijd nog maar vier keer waargenomen in open zee, althans wat kon worden bevestigd. Er zijn wel tientallen gestrande snavelwalvissen gevonden, maar er zijn nauwelijks foto's van deze walvissensoort bij leven.

Skelet

Dit type snavelwalvis is sinds 1937 officieel als diersoort opgenomen en genoemd naar George Shepherd, indertijd een curator van het Wanganui Museum in Nieuw Zeeland, die in 1933 het skelet van het dier onderzocht.Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie