Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zeespiegel stijgt sneller dan voorspeld

Groen

Redactie

© DPN Digital

De zeespiegel stijgt 60 procent harder dan de voorspellingen van de Verenigde Naties. Dat staat in een onderzoek dat woensdag in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Research Letters werd gepubliceerd.

'De opwarming van de aarde is niet vertraagd en loopt niet achter op de voorspellingen', zegt Stefan Rahmstorf, een van de auteurs van het artikel. Hij zette de voorspellingen van de VN af tegen wat werkelijk gebeurde tussen 1990 en 2011.

Volgens het onderzoek is de zeespiegel 3,2 millimeter per jaar gestegen. Dat is 60 procent sneller dan de 2 millimeter waar de VN van uitgaat. 'Dat suggereert dat de voorspellingen voor de toekomst ook onjuist zijn', zegt Rahmstorf.

De onderzoeker zegt dat de zeespiegel deze eeuw 50 centimeter tot een meter zal stijgen. De schatting van de VN is dat de stijging 18 tot 59 centimeter bedraagt.

In Doha in Qatar begon maandag de 18e VN-klimaatconferentie. Vertegenwoordigers van 193 landen proberen nieuwe afspraken te maken over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Deel dit artikel