Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zeearend doet het goed in Nederland

Home

Maaike van Houten

De zeearend is in Nederland met een gestage opmars bezig. In 2006 broedde het eerste paar in de Oostvaardersplassen, vorig jaar waren er 8 paren en nu 12.

En de rek is er nog niet uit, verwacht Peter de Boer, veldmedewerker bij Sovon Vogelonderzoek Nederland, die de stijging gisteren meldde. Honderden nesten zal Nederland nooit krijgen, zegt De Boer, maar het aantal kan wel uitgroeien tot 20, 25. Tot begin dit jaar zijn in totaal al 40 jonge zeearenden uitgevlogen.

Lees verder na de advertentie

Dat de zeearend het in Nederland steeds beter doet, betekent dat er voldoende grote en rustige gebieden zijn. “En als de meest ongerepte terreinen vol zijn, zoeken ze kleinere bosjes, langs wegen en vaarwegen”, zegt de veldmedewerker. Niet voor alle dieren is dat geschikt: de ene zeearend is schuwer dan de andere, aldus De Boer, die zelf de wilgen en populieren inklimt om de jonge zeearenden even uit het nest te halen, waarna ze een gecodeerde ring krijgen. Hij heeft nog nooit gemerkt dat dat onaanvaardbare stress oplevert voor de ‘hartstikke mooie beesten.’

Samen met een tiental andere vogelaars brengt hij in kaart waar de zeearenden zitten. De grote roofvogel met een spanwijdte van ruim twee meter, broedt behalve in de Oostvaardersplassen onder meer in natte gebieden als de Lauwersmeer, op het Vogeleiland in het Zwarte Meer, in de omgeving van het Roggebotzand, in de Biesbosch en op Tiengemeten.

In Friesland zitten twee paren, maar It Fryske Gea (Fries Landschap) houdt hun locatie geheim, ook voor De Boer. Hij weet wel dat ze er ‘ongelukkig’ zitten, dichtbij een weg. Ze worden beschermd tegen fotografen die de rust verstoren, en ook tegen verzamelaars van eieren. “Ook dat komt helaas voor”, zegt de Sovon-medewerker. Om die reden bewaakt het Groninger Landschap een nest bij het Zuidlaardermeer permanent met camera’s.

De eerste zeearenden in Nederland kwamen uit Duitsland. Daar zitten nu zo’n 350 paren. Zoveel zouden er in ons land niet passen, zegt De Boer, die vermoedt dat boeren blij zijn met de jaarlijkse aanwas: de zeearend eet graag gans.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie