Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wroetende vrije-uitloopkippen blijken grootste bron van fijnstof in de landbouw

Groen

Frank Straver

Nederlandse bedrijven stoten sinds het jaar 2000 steeds minder vuile stoffen uit. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Alleen de landbouwsector blijft achter, met dank aan de vrije-uitloopkip.

“Installaties werden schoner en filters beter”, zegt CBS-econoom Cor Pierik. Industrie, transport en overige sectoren werden groener. De luchtkwaliteit profiteerde van de schonere machines. Terwijl de economie vanaf de eeuwwisseling groeide met 21 procent, daalde de hoeveelheid fijnstof met 41 procent.

Lees verder na de advertentie
De steeds schonere groei van de economie is volgens het CBS te danken aan strengere milieuregels, Europees en landelijk

De enige achterblijver is de landbouw. De uitstoot van fijnstof, dat met stikstofdioxide bepalend is voor de luchtkwaliteit, steeg in ­deze sector met 3 procent. De oorzaak is het toegenomen aantal vrije-uitloopkippen, zegt het CBS. Er zijn niet veel meer kippen, maar ze lopen vaker buiten. “Ze woelen alles om. Dat is goed voor het dierenwelzijn, maar niet voor de lucht”, zegt Pierik. De vrije-uitloopkip is goed voor twee derde van alle fijnstof afkomstig uit de landbouw. Dat is inherent aan deze vorm van pluimveehouderij. “Een stal kun je zuiveren met filters, een loslopende kip niet.”

Lage score

Ondanks flinke fijnstof­daling in het algemeen eist Milieudefensie verdere verbetering, ook buiten de landbouw. De rechter spreekt zich er binnenkort over uit.

De steeds schonere groei van de economie is volgens het CBS te danken aan strengere milieuregels, Europees en landelijk. Toch geeft het CBS de Nederlandse maatregelen een lage score. De effectiviteit laat te wensen over, zegt Pierik. De opbrengsten van milieubelastingen en -heffingen voor bedrijven stegen minder hard dan inkomsten uit andere belastingen, aldus het CBS. Ondertussen verstrekte de overheid meer subsidie om bedrijven schoner te laten werken. 

Lees ook: De agrarische sector is deel van de oplossing van het klimaatprobleem

Ook de agrarische sector levert een bijdrage aan het ambitieuze klimaatbeleid, zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. 

Deel dit artikel

De steeds schonere groei van de economie is volgens het CBS te danken aan strengere milieuregels, Europees en landelijk