Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Willen we een dood of levend landschap in Nederland?

Home

Koos Dijksterhuis

© Koos Dijksterhuis
Natuurdagboek

De VVD wil aan natuur verdienen en het CDA heeft de natuur afgeschaft. In Trouw lees ik dat deze partijen als belangrijkste beleidsplan hebben: ruimte voor de boeren! Zouden ze een hoekje hebben ontdekt dat nog niet is doodgespoten?

Als ik door Nederland fiets, wandel of rijd, word ik verdrietig van de doodsheid van het platteland. Tachtig procent van ons land bestaat uit platgewalste turbograsvlakten of bespoten veevoervelden. De bodem is vergeven van diarree van miljoenen vetgemeste dieren, de akkers van chemische plantenverdelgers.

Lees verder na de advertentie
We kiezen partijen die niets om bloemen en vogels geven en die zelfs in de vernietiging van het landschap investeren

Nu het groeiseizoen begint, zie ik de wintertarwe opkomen, uit het in insecticiden gedrenkte zaaigoed. Allemaal veevoer, maar ook wat we zelf eten is doordrenkt van vergif. Ik zie tractoren rijden, met een meters brede stellage erachter, waaruit tientallen sproeiers hun vergif spuiten.

Tot in de sloten vergiftigen we ons land. Geen wonder dat de vlinders, bijen en weidevogels verdwijnen. Vijftig(pluss)ers herinneren zich vast de van geplette insecten besmeurde voorruit en koplampen, na een autorit op een warme zomerdag. Verleden tijd. De veldbloemen zijn weggemest, en zonder bloemen geen insecten en dus geen vogels. Grutto, kievit, scholekster, tureluur, leeuwerik, spreeuw zitten allemaal in een vrije val. 

Tekst loopt door onder afbeelding. 

© Koos Dijksterhuis

Het land is stil geworden. We willen niet anders, we kiezen partijen die niets om bloemen en vogels geven en die zelfs in de vernietiging van het landschap investeren, om nóg meer winst uit de bodem te persen. En het is een doodlopende weg, alleen goed voor enkele portemonnees die al uitpuilen.

Er zijn boeren die het anders willen, maar tegen de bureaucratische bierkaai aanbotsen.

Mij doet de vernietiging van ons landschap verdriet. ‘Landschapspijn’, noemde bioloog Theunis Piersma dat. En Landschapspijn heet het pamflet van Jantien de Boer, dat deze week bij AtlasContact verscheen. Maandag interviewde Joop Bouma haar in Trouw. Lees het pamflet en huiver, maar lees ook dat het anders kan. Als we maar willen.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
We kiezen partijen die niets om bloemen en vogels geven en die zelfs in de vernietiging van het landschap investeren