Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wetenschappers weten nu waarom de zwaarste zoogdieren niet op het land, maar in zee leven

Groen

Willem Schoonen

De blauwe vinvis weegt zo'n 150.000 kilo. © Thinkstock

Onderzoekers hebben ontdekt waarom zeeleeuwen zwaarder zijn dan honden, en dolfijnen zwaarder dan paarden.

Een zoogdier dat van land naar zee verhuist kan groter van lijf worden, want in water hoeft het zijn eigen gewicht niet meer te dragen. Dat blijkt ook te gebeuren. Maar er zit een grens aan. Een grens, die alleen baleinwalvissen weten te passeren.

Lees verder na de advertentie

Groeien in lichaamsomvang en gewicht is in water niet alleen een mogelijkheid, maar ook noodzaak. Het is in de oceaan doorgaans kouder dan op het land. En wie klein is, verliest veel warmte aan het zeewater, met alle noodlottige gevolgen van dien. Dat verklaart waarom je de grootste zoogdieren niet op het land vindt, waar de meeste soorten leven, maar in de oceaan, schrijven Amerikaanse onderzoekers vandaag in vakblad PNAS.

Om te zien wat het verschil maakt tussen leven op land en in zee, brachten de onderzoekers het lichaamsgewicht in kaart van bijna zevenduizend zoogdiersoorten, levende en uitgestorven. En ze keken niet naar individuele soorten, maar naar grote families van diersoorten waarbinnen in de loop van de evolutie ooit de stap van land naar water is gemaakt. Dat heeft bijvoorbeeld de zeeleeuw opgeleverd, die familie is van de hond. En de zeekoe, die verre neef is van de olifant. En je zou het niet zeggen, maar de dolfijn is een achternicht van het paard.

Dikkerd

In al die families zagen de onderzoekers hetzelfde: de familieleden die naar zee zijn gegaan zijn gemiddeld in gewicht gegroeid. Maar opmerkelijker: in al die families heeft de zwemmende tak van de familie hetzelfde streefgewicht: 500 kilo! 

Tot nu toe werd aangenomen dat leven in water ruimte biedt voor groei omdat je poten je lijf niet hoeven te dragen. Lichaamsgewicht doet er niet toe in water. Maar waarom zie je dan in al die families van diersoorten dezelfde grens van 500 kilo opduiken? Omdat, denken de onderzoekers, daar een optimum zit. Wie groter wordt, verliest minder warmte, dat is het voordeel, maar hij moet om zijn grotere lijf te onderhouden ook meer eten. De groei wordt in zee begrensd door de hoeveelheid voedsel die een diersoort kan vinden. 

500 kilo? Laat me niet lachen!, zingt de blauwe vinvis. Die is ook een zoogdier, en weegt 150.000 kilo! Hij was bij geboorte die grens van 500 al voorbij. Tja, zeggen de onderzoekers, dat komt door een bijzondere truc. De blauwe vinvis is een baleinwalvis. Die hoeft in zee niet naar voedsel te happen, maar kan het met zijn baleinen uit het zeewater zeven. Voedsel vinden kost hem nauwelijks energie. Daarom kon het zo’n dikkerd worden.

Deel dit artikel