Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Weerstand tegen begraven in de natuur

Groen

Joop Bouma

Ook protest in Hoek van Holland: 'Geen grafstemming in onze polder'. © Arie Kievit
Natuurbeheer

De Raad van State heeft de komst geblokkeerd van een natuurbegraafplaats in Huis ter Heide. Dat is een fikse tegenvaller voor Natuurmonumenten.

De gemeenteraad van Loon op Zand heeft te makkelijk meegewerkt aan een plan voor een begraafplaats in natuurgebied Huis ter Heide van Natuurmonumenten. De Raad van State heeft een bestemmingsplan dat de weg vrijmaakte voor het bedrijf Natuurbegraven Nederland, vernietigd. De gemeente heeft het huidige bosgebied onvoldoende beschermd.

Natuurmonumenten wilde met de firma Natuurbegraven Nederland 24 hectare grond in het gebied Huis ter Heide inrichten als natuurbegraafplaats. Aan het aantal graven was in het bestemmingsplan geen maximum gesteld. Het bedrijf kreeg van de gemeenteraad toestemming zonder enige beperking wat betreft het aantal te rooien bomen. Natuurmonumenten had daarmee ingestemd.

Voor de graven zouden in het bos 6,5 hectare aan open ruimtes worden gekapt. Tegenstanders (onder meer Vereniging Het Groene Hart Brabant) waren bang dat er veel bos verloren zou gaan door de aanleg van de natuurbegraafplaats. Zij kregen op alle punten gelijk van het hoogste bestuurscollege.

Tegenvaller
Het oordeel is een fikse tegenvaller voor Natuurmonumenten, dat in eigen natuurgebieden tien tot vijftien natuurbegraafplaatsen wil aanleggen.

Volgens de organisatie, met 100.000 hectare natuur in eigendom, vragen veel leden om een laatste rustplaats in de natuur. Een uitgelekte studie uit 2012 naar de verdienmogelijkheden van natuurbegraven wees uit dat Natuurmonumenten per jaar twee tot vier ton winst en een omzet van 4,5 tot 7 ton kan halen uit begraven in de eigen natuurgebieden.

Op meerdere locaties is er weerstand tegen de plannen van Natuurmonumenten. Oud-advocaat Theodoor Sandberg uit Bathmen is één van de tegenstanders. "Natuurbegraven is in ons kleine land een volstrekt fout concept", vindt hij. "Ik wil in de natuur onbekommerd kunnen wandelen, mijmerend met mijn kinderen of kleinkinderen. Dan wil ik niet op een graf stuiten."

Dat Natuurmonumenten in de begrafenissector stapt, verbaast hem niet. "Natuurmonumenten is de grootste bejaardenvereniging van Nederland. De gemiddelde leeftijd van de 700.000 leden was vier jaar geleden 62 jaar. Een doelgroep om je vingers bij af te likken."

Protesten tegen plannen voor natuurbegraafplaatsen zijn er onder meer in de Bonnenpolder bij Hoek van Holland - waar Natuurbegraven Nederland grond heeft gekocht voor 34.000 graven - en in Heerenduin bij Santpoort - waar een plan ligt voor een begraafplaats van zeven hectare in het nationaal park Zuid-Kennemerland, deels eigendom van Natuurmonumenten.

Begrip
Natuurmonumenten heeft begrip voor de zorgen. "Mensen zijn bang dat een natuurgebied ontoegankelijk wordt. Die vrees is onterecht. We vragen omwonenden altijd om mee te denken over de inrichting van het gebied."

Ook directeur Roy van Boekel van Natuurbegraven Nederland begrijpt de onrust die de plannen oproepen. Het bedrijf opende in 2012 de eerste natuurbegraafplaats op het landgoed Heidepol bij Arnhem. Volgens hem is dit voorheen afgesloten gebied inmiddels omgevormd tot een fraai openbaar natuurgebied. "De biodiversiteit is daar spectaculair toegenomen. Wij kunnen met deze natuurlijke begraafplaatsen iets moois doen voor de natuur en voor de mensen."

In reactie op de uitspraak van de Raad van State zegt Van Boekel dat bekeken zal worden hoe het bos van Huis ter Heide beter kan worden beschermd.

Vandaag in Trouw - de Verdieping: Eeuwig plekje in de natuur

Lees verder na de advertentie
Na­tuur­mo­nu­men­ten is de grootste be­jaar­den­ver­e­ni­ging van Nederland. De gemiddelde leeftijd van de 700.000 leden was vier jaar geleden 62 jaar. Een doelgroep om je vingers bij af te likken.

Oud-advocaat Theodoor Sandberg, Bathmen

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
Na­tuur­mo­nu­men­ten is de grootste be­jaar­den­ver­e­ni­ging van Nederland. De gemiddelde leeftijd van de 700.000 leden was vier jaar geleden 62 jaar. Een doelgroep om je vingers bij af te likken.

Oud-advocaat Theodoor Sandberg, Bathmen