Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Website overspoeld met meldingen tekenbeet

Groen

Teek © ANP
Update

De website tekenradar.nl heeft sinds de lancering ervan in maart 2000 meldingen van tekenbeten geregistreerd. De meeste beten van de teek werden gemeld in Gelderland, Noord-Holland en Brabant. Uit Flevoland, Zeeland en Groningen kwamen de minste meldingen. Dat maakte het VARA-programma Vroege Vogels vandaag bekend.

De website tekenradar.nl werd op 28 maart gelanceerd op initiatief van Wageningen University en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De site meldt een tiendaagse verwachting voor de tekenactiviteit in het land.

Van de tekenbeten wordt 50 procent opgelopen in het bos en 40 procent in de tuin. Volgens RIVM en Wageningen University neemt het aantal tekenbeten in de tuin toe. De meeste teken worden binnen 24 uur verwijderd, meestal door degenen die gebeten zijn of huisgenoten. De huisarts speelt daarin een veel kleinere rol.

Snelle verwijdering van het beestje is belangrijk. Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. 45 procent van de mensen die een tekenbeet hebben gemeld, maakt zich zorgen over de gevolgen daarvan. Bij het RIVM zijn sinds de lancering van tekenradar.nl ruim 600 teken geanalyseerd. Bezoekers van de site wordt gevraagd het beestje op te sturen.

Wie dat heeft gedaan ontvangt gedurende 1,5 jaar elke drie maanden een online vragenlijst. Op basis van de antwoorden hoopt het RIVM antwoord te krijgen op de vraag wat de gevolgen van een tekenbeet zijn voor mensen en hoe vaak besmette teken de ziekte van Lyme kunnen overdragen.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie