Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wat vindt de wereld van de dierenbescherming van Meat the Victims? ‘Het voelde als een revolutie’

Groen

Naïm Derbali

Dierenrechtenactivisten van Meat the Victims hielden gisteren in Boxtel een varkensfokkerij bezet. © ANP

In de wereld van de dierenbescherming klinken gemengde reacties op de bezetting van de varkensboerderij in Boxtel door Meat the Victims. ‘Om verandering af te dwingen moet het soms schuren.’

Wakker Dier, de Dierenbescherming maar ook de Partij voor de Dieren: geen van hen wil geassocieerd worden met de honderd activisten van de internationale actiegroep. Maar bij de wat minder bekende organisaties is het oordeel over de aanpak van Meat the Victims milder.

Lees verder na de advertentie

Elke organisatie heeft zijn eigen aanpak om onderwerpen te agenderen, zegt Hetty van Wijk van Burning Souls die na stalbranden wakes organiseert. De Burning Souls demonstreren in Den Haag bij het parlement, maar er staat ook een mars gepland in Amsterdam om aandacht  te vragen voor stalbranden. “Je doel is elke keer, dat het niet vergeten wordt.” 

Maatschappelijk debat

Ze vindt het jammer dat de aandacht zich meer richt op de methoden van de activisten – de stalbezetting – dan op het dierenwelzijn zelf. “Uiteindelijk is het aankaarten van de methode, een manier om het echte issue, namelijk het dierenwelzijn uit de weg te gaan. Het klopt, de actie van Meat the Victims is een heel ongewone methode. Maar deze zichtbaarheid ontketent een maatschappelijk debat. Mensen worden gedwongen om keuzes te maken.”

De brede beweging die vecht tegen de vee-industrie wordt zo in diskrediet gebracht

Geert Laugs, Compassion in World Farming

Geert Laugs van Compassion in World Farming (CIWF) was ‘behoorlijk van geschrokken’ van de actie. Hij noemt het een onaanvaardbaar actiemiddel. “Het schiet zijn doel voorbij en voegt weinig toe. De aandacht gaat naar de actievoerders en de methode die zij gebruiken, terwijl er in Nederland een brede beweging is die vecht tegen misstanden in de vee-industrie. Die ook weet dat er veel dierenleed is en zich daarvoor inzet. Die wordt in diskrediet gebracht.”

Via lobbywerk en petities richt CIWF zich op de politiek om een verschil te maken. Dat is doeltreffender, zegt Laugs. “Ja, het gaat soms langzaam, het moet sneller gaan. Maar om invloed te krijgen kan je ook andere paden bewandelen. Dat komt het draagvlak ten goede en houdt de dialoog gaande.”

Helder statement

Sandra van de Werd van comité Dierennoodhulp vond het echter een ‘helder statement’. “Ik leefde met de bezetters mee, het voelde als een soort revolutie. En op zich was het ook een vreedzame actie: ze zongen liedjes en brachten slogans. Het enige wat je ze kwalijk kan nemen is dat ze het slot van een stal open hebben gebroken.”

Van de Werd betreurt de kritische geluiden uit de activistische wereld. “We zullen nooit weten of dit dé methode is, maar deze kritiek verdienen de actievoerders niet. Het is niet de stijl van actievoeren die wij ons aanmeten: we schrijven brieven en organiseren petities. Om de dialoog te bewaren is deze hardere methode, het bezetten, minder handig.

“Maar soms, als alle mogelijkheden zijn uitgeput, moet je dat stapje verder durven gaan. Met de boeren valt immers niet altijd te onderhandelen.”

Lees ook:

Een boerderij bezetten en zieke dieren redden; wie zijn de Meat the Victims-activisten?

Nederland heeft kennisgemaakt met een onbekende actiegroep: Meat the Victims. De verzameling individuele dierenactivisten bestaat pas net. Een profiel.

Deel dit artikel

De brede beweging die vecht tegen de vee-industrie wordt zo in diskrediet gebracht

Geert Laugs, Compassion in World Farming