Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Waarom een zwijnenoversteek volgens Limburgse boeren een slecht idee is

Groen

Maaike Bezemer

Een wild zwijn op de Veluwe. © ANP

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond is tegen de aanleg van een ecoduct over de Zuid-Willemsvaart bij Weert. De provincie Limburg wil een oversteekplaats maken omdat er regelmatig zwijnen verdrinken. Het kanaal doorsnijdt het natuurgebied Kempen-Broek.

In het najaar van 2014 ontstond er veel ophef rond de Zuid-Willemsvaart toen een jachtopziener acht zwijnen afschoot die net door de brandweer waren gered van de verdrinkingsdood.

Lees verder na de advertentie

Officieel mogen zwijnen in Nederland maar in twee gebieden leven: op de Veluwe en in Nationaal Park De Meinweg in Limburg. Maar er is geen houden aan. Rijkswaterstaat heeft al zo'n dertig verlaagde oevers gemaakt in de Zuid-Willemsvaart, zodat de dieren zelf uit het water kunnen klimmen, maar hulpdiensten rukken toch regelmatig uit om zwijnen te redden.

Het Limburgs parlement heeft in november in meerderheid om een oplossing gevraagd, alleen CDA stemde tegen. Natuurorganisaties pleiten al langer voor een ecoduct.

Volgens de boerenkoepel maakt zo'n natuurbrug de problemen alleen maar groter. Boeren vinden dat zwijnen vooral schade aanrichten en vrezen verdere verspreiding. De bond wil dat de provincie extra jagers in dienst neemt om het ongewenste wild uit te dunnen.

Deel dit artikel