Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vogelgriep bij Zeeuws pluimveebedrijf: 42.000 kippen geruimd

Groen

Redactie

Een werknemer in een kippenslachterijbedrijf © ANP

Bij een pluimveebedrijf in het Zeeuwse Sint Philipsland worden 42.000 legkippen geruimd, nadat er vogelgriep is vastgesteld.

Het gaat om de 'laagpathogene, milde' variant H5 van het virus. Die kan echter muteren tot een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant. Daarom worden zowel kippen met het laag- als met het hoogpathogene virus geruimd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voert de ruiming uit.

Lees verder na de advertentie

In een straal van een kilometer rond het bedrijf in Sint Philipsland heeft minister Kamp van economische zaken vanmorgen een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd. Dat vervoersverbod geldt voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

De afgelopen jaren zijn er regelmatig uitbraken geweest van de vogelgriep. Vorig jaar was er een hardnekkige uitbraak. Het virus werd toen ook geconstateerd bij dode watervogels. Daarom werd er een ophokplicht ingesteld voor pluimvee. Sinds april mogen de kippen weer naar buiten. Op 18 mei werd Nederland vogelgriepvrij verklaard.

Lees ook: Pak de problemen in de vee-industrie nu eindelijk eens structureel aan

Deel dit artikel