Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Voer voor de evolutiebioloog: totaal verschillend gedrag binnen een soort

Groen

Willem Schoonen

De grote ani leeft in Midden-Amerika © Wikimedia Commons

De koekoek is het levende bewijs dat misdaad loont, tenminste in de biologie. De vogel legt schaamteloos haar ei in het nest van een andere vogelsoort en laat de gastouders opdraaien voor het grootbrengen van haar jong, die bovendien de brutaliteit heeft om alle autochtone kuikens het nest uit te werken. 

Niet alle koekoeks zijn zo. De grote ani, een tropische koekoek die leeft in Midden-Amerika, is wel een broeder en zelfs een heel sociale. Twee of drie stellen bouwen een gezamenlijk nest, waar ze samen eieren uitbroeden en kuikens grootbrengen. Maar broedparasitisme, zoals wij dat van onze koekoek kennen, komt ook bij de grote ani voor; sommige vrouwtjes leggen eieren in het nest van de buren en laten hen drie slagen in de rondte vliegen om de kuikens groot te brengen.

Lees verder na de advertentie

Broedstrategieën

Twee totaal verschillende vormen van gedrag in één soort. Dat is voer voor een evolutiebioloog, want als de ene strategie beter zou zijn dan de andere, zou die snel de overhand moeten krijgen. Christina Riehl van Princeton University toog daarom met een ploeg studenten naar Panama om de broedstrategieën van de grote ani in kaart te brengen. 

Als een nest wordt leeggehaald door een rover gaan vrouwtjes ervoor kiezen eieren te leggen bij de buren

Ze zagen dat aan het begin van het broedseizoen alle vogels kiezen voor een eigen nest en zelf broeden. Maar als een nest wordt leeggehaald door een rover, zoals een slang of een aap, gaan vrouwtjes ervoor kiezen eieren te leggen bij de buren. Gedwongen door de maatschappelijke omstandigheden belanden ze in de criminaliteit, als het ware. 

En criminaliteit loont, ook hier. Het gekke is: niet alle ani-vrouwtjes doen het. De meerderheid neemt het verlies en blijft bij eigen nest. Slechts een minderheid kiest na een tegenslag voor parasitisme. Maar dat zijn wel elk jaar dezelfde; zij hebben het in zich.

Lees ook:

Het slimme bedrog van het koekoeksei

Jelle Reumer: ‘De zomer is vol geluiden. Eén van mijn favoriete zomergeluiden is de zang van de mannelijke koekoek, hoewel ik ook steevast opveer bij het horen van de zomertortel, de dwergooruil en de hop.’

Deel dit artikel

Als een nest wordt leeggehaald door een rover gaan vrouwtjes ervoor kiezen eieren te leggen bij de buren