Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vleesverwerker stort zich op groenteburger

Groen

Kees de Vré

Broodje bonenburger ©

De producent van Kips leverworst, Zwanenberg Food, maakt sinds kort groenteburgers. In de supermarkten van Jumbo zijn al drie soorten verkrijgbaar: de gele maïsburger, de rode bietenburger en een groene gemaakt van erwten en sperziebonen.

De stap is opvallend, want Zwanenberg Food behoort met een omzet van 350 miljoen euro tot de drie grootste vleesverwerkers van Nederland. Het concern ziet echter de vleesconsumptie in Nederland en West-Europa afnemen. En Zwanenberg denkt niet dat die in de toekomst weer gaat groeien, 'gezien de stemming in de samenleving'. Het 140 jaar oude familiebedrijf wil over vijftig jaar nog bestaan. Daarom heeft het na rijp beraad ervoor gekozen deels over te stappen op groenteburgers.

Dat kostte binnen het vleesbedrijf veel overredingskracht, laat projectleider Tjeerd van der Laan doorschemeren. Het concern blijft wel vlees verwerken, want in de opkomende economieën wordt wel meer vlees gegeten. "We gokken op beide trends."

Het bedrijf dacht aanvankelijk na over vleesvervangers, maar daarvan zijn er al aardig wat. "Nederlanders eten te weinig groenten", zegt Van der Laan. "Nog geen 5 procent van de volwassenen eet voldoende groenten. Dat zette ons aan het denken. Zouden wij daarin iets kunnen betekenen?"

In een jaar tijd ontwikkelde de vleesverwerker de groenteburger. Naast Jumbo verkoopt Ikea inmiddels de bietenburger. Ook de grote cateraars Sodexo en Albron hebben de groenteburgers in hun assortiment. Zwanenberg is nu aan het experimenteren met burgers gemaakt van knolselderij, bloemkool, wortel of tomaat.

Trouw-abonnees lezen vandaag waarom één van de grootste vleesverwerkers van Nederland zich stort op groenteburgers.

Lees verder na de advertentie
Nog geen 5 procent van de volwassenen eet voldoende groenten. Dat zette ons aan het denken

Tjeerd van der Laan

Deel dit artikel

Nog geen 5 procent van de volwassenen eet voldoende groenten. Dat zette ons aan het denken

Tjeerd van der Laan