Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Visbedrijven dumpen jaarlijks 640.000 ton visgerei in zee - en het wordt niet minder

Groen

Charlot Verlouw

Een Hawaïaanse monniksrob is verstrikt geraakt in een visnet. © Michael Pitts / naturepl.com

Visgerei blijft achter in zee en bedrijven doen weinig tot niets om dit te voorkomen. ‘Er moet meer gebeuren.’

Jaarlijks belandt er wereldwijd minstens 640.000 ton visgerei in zee en bedrijven doen te weinig om dit te voorkomen, stelt dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection in een vandaag gepubliceerd onderzoek.

Lees verder na de advertentie

Verloren of gedumpt visgerei, of spookvistuig, beslaat ongeveer tien procent van al het plastic afval in zee. Dat is gevaarlijk, want zeedieren kunnen verstrikt raken in de netten. Vele tienduizenden zeedieren sterven jaarlijks door verstikking of inname van het vistuig. Alleen al in de zeestraat Puget Sound bij Washington werden in een jaar 870 oude netten opgevist met daarin 32.000 zeedieren, van vogels tot vissen en zeezoogdieren. Ook ecosystemen als koraalriffen lijden onder het afval. 

Voor het rapport heeft World Animal Protection de vijftien grootste visbedrijven wereldwijd, vooral uit de VS en Canada, beoordeeld op hun inzet om afval in zee te voorkomen. Geen enkel bedrijf kreeg de hoogste score. “Dat wil zeggen dat bij geen enkel bedrijf spookvistuig op de bedrijfsagenda staat en dat ze niet actief het verlies van vistuig proberen te voorkomen, verouderd vistuig recyclen en verloren vistuig uit zee halen”, zegt Karin Bilo van World Animal Protection Nederland. 

Een groot deel van het probleem wordt ook veroorzaakt door illegale vissers

Drie van de bedrijven doen het redelijk: ze hebben verantwoord beheer van vistuig op de agenda staan, maar er moet nog veel gebeuren om het probleem effectief aan te pakken.” Het onderzoek is gebaseerd op openbare informatie, zoals jaarverslagen, duurzaamheidsrapporten en nieuwsberichten. 

Extra gas geven

Twee van de drie bedrijven die het beter doen, zijn lid van het Global Ghost Gear Initiative (GGGI), een collectief van visbedrijven, overheden en natuurorganisaties dat een oplossing zoekt voor het probleem van het spookvistuig. Ook die bedrijven lukt het niet het juiste voorbeeld te stellen. “Hun betrokkenheid is hoopgevend”, zegt Bilo, “maar alle bedrijven zullen extra gas moeten geven”. Dat kunnen ze doen door hun gebruikte netten beter in kaart te brengen, actiever achter verloren netten aan te gaan en beschadigde netten te recyclen. Er moet meer gebeuren, zegt Daniel Voces van de Europese visserijorganisatie Europeche. “Maar er gebeurt ook al heel veel vanuit de visserijsector.”

Voces benadrukt dat het voor vissers niet bepaald rendabel is om duur visgerei in de zee of op stranden achter te laten. “Ik ken genoeg voorbeelden van vissers die drie dagen zoeken naar hun beschadigde of verloren netten.” Ook wordt er volgens Voces actief gevist op plastic afval in zee.

Klopt, zegt Bilo. “En dat soort initiatieven juichen we ook van harte toe.” Het probleem verschilt volgens haar per regio. “In de Noordzee hebben we vooral te maken met vistuig dat veertig tot vijftig jaar geleden in zee is achtergelaten en nog steeds slachtoffers maakt. Deze vijftien bedrijven opereren wereldwijd, het toezicht is overal anders. Bovendien wordt zowel peperduur als goedkoop gerei gebruikt, afhankelijk van de soort die je bevist.”

Een groot deel van het probleem wordt ook veroorzaakt door illegale vissers, die zich van dit soort initiatieven en rapporten niks aantrekken, maar wel massaal hun visgerei in zee achterlaten. “Zij vissen vaak ’s nachts, netten gaan dan makkelijker verloren. Ook gooien zij tijdens inspecties hun netten overboord om boetes te voorkomen”, zegt Bilo. “We werken dan ook met overheden samen om handhaving te verbeteren.”

Lees ook: Duikers haalden al eens in negen dagen tijd 2000 kilogram visnetten uit de Noordzee.

Deel dit artikel

Een groot deel van het probleem wordt ook veroorzaakt door illegale vissers