Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Veel dode babydolfijnen na olieramp VS

Groen

© AP

Op de Amerikaanse kusten aan de Golf van Mexico spoelen de laatste dagen opmerkelijk veel dode babydolfijnen aan. Onderzoekers stellen dat het gaat om tien keer meer dode dieren dan in andere jaren.

"Het gemiddelde is één of twee per maand. Dit jaar zitten we al op 17 en februari is nog niet eens voorbij'', aldus Moby Solangi, directeur van het onderzoeksinstituut voor in zee levende zoogdieren in de staat Mississippi. "Om de een of andere reden zijn er afgebroken zwangerschappen of worden de dieren dood geboren.''

Solangi denkt dat de olieramp in de Golf van Mexico het hoge aantal dode baby dolfijnen heeft veroorzaakt. "We mogen niet te snel conclusies trekken, maar dit is wel meer dan een toevalligheid'', aldus de onderzoeker. Ook het aantal volwassen dolfijnen dat sterft, is gestegen. Vorig jaar werden 89 dode dolfijnen aangetroffen tegenover het gemiddelde van 30 in eerdere jaren.

Dolfijnen paren in het voorjaar. Na elf of twaalf maanden worden de jonge dolfijntjes geboren. De meeste geboortes vinden plaats in maart en april.

De explosie van boorplatform Deepwater Horizon en de daaropvolgende olieramp had in april vorig jaar plaats. De gevolgen waren enorm: in 87 dagen tijd liep een hoeveelheid olie van circa 4 miljoen vaten de zee in. De stranden van Amerikaanse kuststaten raakten vervuild en ook op zee dreven grote vlekken olie. (ANP/AFP)

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie