Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Trolleybus laadt Arnhemse auto's op

Groen

Quirijn Visscher

© anp

Arnhem krijgt een wel heel bijzondere laadpaal voor e-bikes en stekkerauto's. Nieuwe trolleybussen gaan volgend jaar stroom leveren aan andere elektrische vervoermiddelen in woonwijk Schuytgraaf.

Het is de bedoeling dat deze trolleybussen remenergie opslaan in batterijen en deze stroom aan het bovenleidingnetwerk teruggeven. Stekkervoertuigen kunnen dan 's nachts laden als de bussen in de remise staan. De nieuwe trolleys moeten bovendien zonder bovenleiding kunnen rijden.

De Gelderse gemeente werkt met Duitse en Nederlandse partners aan een Trolley 2.0. De Zwitserse trolleybussenleverancier Hess en het Duitse bedrijf Vossloh Kiepe gaan nieuwe technieken toepassen voor busbedrijf Hermes en Arnhem. Arnhem doet mee aan het Europese bussenproject E-bus 2020. De stad is de enige projectdeelnemer met trolleybussen, vervoermiddelen die zoals een tram of trein via een pantograaf elektriciteit afnemen van een bovenleiding.

Arnhem is Nederlands enig overgebleven trolleystad en claimt het grootste trolleynetwerk te hebben van Noordwest-Europa. In veel ­Midden- en Oost-Europese steden rijden verouderde trolleys rond. Met ­EU-steun wordt naar nieuwe schone vormen van elektrisch busvervoer gezocht. Arnhem test in 2017 met Hermes twee slimme trolleybussen, die rijdend aan de bovenleiding batterijen opladen om daarna kilometers draadloos te kunnen rijden. Laadpauzes zijn overbodig.

Lees verder na de advertentie

Flexibel en goedkoper
De voordelen van de nieuwe generatie trolleybussen beloven groter te zijn. Trolleys 2.0 zijn flexibeler inzetbaar en goedkoper in de exploitatie. Het rijbereik groeit, zodat het gehele stadsvervoer op den duur emissievrij kan worden. Tramsteden als Amsterdam oriënteren zich in Arnhem. Trolleys kennen geen dure, kwetsbare railinfrastructuur. Het bovenleidingnet kan geld opleveren. De teruggewonnen trolleystroom kan worden doorverkocht via openbare laadpalen in Arnhem en Renkum.

In de Arnhemse gemeenteraad is niettemin deining ontstaan over Trolley 2.0. Het vervoersconcept staat niet ter discussie. Maar de gemeente is in de clinch geraakt met een Gelders bedrijf dat tegen de verwachting in geen prototype van zo'n bus leverde vanwege geldproblemen. Daarover is heibel ontstaan nu Arnhem subsidie terugeist. De trolleys die in 2017 gaan rijden, zijn van andere bouwers. Een Duits-Nederlands Euregiobestuur moet in juni groen licht geven voor het project.
 
Lees vandaag in Trouw de Verdieping 10: Trolley 2.0 geeft energie terug


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel