Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Total wil toch personeel naar lekkend boorplatform sturen

Groen

Redactie

© reuters

Het Franse oliebedrijf Total wil medewerkers naar een lekkend boorplatform in de Noordzee sturen. Het personeel moet het lek bij het Elgin-platform stoppen. Dat maakte Total maandag bekend.

Het oliebedrijf is in overleg met de Britse dienst voor gezondheid en veiligheid over voorwaarden voor het bemannen van het platform dat voor de Schotse kust ligt. Vorige week werden alle 238 medewerkers van boord gehaald.

Als de medewerkers eenmaal weer op het platform zijn moeten ze proberen het lek onder controle te krijgen door de bron vol te storten met zware modder. Daarnaast wil Total een tweede bron boren om de druk op de lekkende bron weg te nemen. Total verklaarde alle 'technische, menselijke en financiële middelen in te zetten' om het lek aan te pakken.

Uit de bron lekt dagelijks ruim tweehonderdduizend kubieke meter gas in de atmosfeer. Desondanks valt het volgens Total-topman Patrick de la Chevardiere mee met de milieuschade. "Het gaat hier niet om ruwe olie en daardoor zijn de gevolgen en de risico's voor het milieu relatief klein. Bovendien is het lek niet onder, maar boven de waterlijn."

Volgens milieuorganisatie Greenpeace heeft zich rond het lekgeslagen platform van Total op de Noordzee een olieachtige substantie verspreid. De organisatie was maandag met een schip bij het platform om monsters te nemen van de lucht en het water.

Het platform, waar gas omhoog wordt gepompt, sloeg ruim een week geleden lek.

Lees verder na de advertentie
© reuters

Deel dit artikel