Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Toeristenstranden aan de Middellandse Zee liggen vol met plastic

Groen

Nina van den Berg

Plastic flessen langs de mediterrane kust. © EPA

Meer plastic afval dan toeristen op de stranden rondom de Middellandse Zee: volgens een rapport van de WWF belandt er een grote hoeveelheid plastic, vergelijkbaar met ruim 33,000 plastic flessen per minuut, in het water om later aan te spoelen op de stranden van toeristische kustplaatsen.

Het strand in het zuidoosten van Turkije is het meest vervuild en zucht onder meer dan 31 kilo plastic per kilometer. Ook de kustlijnen van Barcelona en Tel Aviv hebben het volgens het rapport zwaar te verduren, die zijn bedekt met meer dan 20 kilo plastic per kilometer. Het WNF hoopt met het rapport overheden aan te sporen het probleem aan te pakken. Doen ze dat niet, dan is de verwachting dat het plastic overschot in 2050 zal verviervoudigen.

Lees verder na de advertentie

Eenmalig gebruik van flessen

“De productie van plastic is veel te goedkoop en recycling is vaak niet goed geregeld. De natuur moet er nu voor betalen”, zegt Giuseppe Di Carlo van het WNF tegen de Britse zender BBC. Het meeste plastic afval is afkomstig uit Egypte en Turkije, waar de toeristenindustrie en het gebrekkige systeem van hergebruik  ervoor zorgen dat grote hoeveelheden plastic hun weg naar zee vinden. Vooral het eenmalig gebruik van flessen is problematisch volgens het rapport. Nergens wordt er zoveel voorverpakt water geconsumeerd als in Italië, dat met 178 liter per persoon per jaar de grootste verbruiker ter wereld is.

Het WNF hoopt dat de overheden van de landen rondom de Middellandse Zee  en de Europese Unie gaan inzetten op volledig hergebruik van plastic. Die taak hebben ze volgens het rapport tot nu toe schromelijk verwaarloosd. 

Lees ook: 

Zorgen om hoge concentratie microplastics in Middellandse Zee

Zorgen om hoge concentratie microplastics in Middellandse Zee. De Middellandse Zee dreigt een gigantische vergaarbak te worden van plastic, vreest het Wereld Natuur Fonds.

Geen afval produceren, het kan: ‘Ik trek de grens bij mos als wc-papier’

Nagenoeg geen afval produceren vergt aanpassing, maar het kan wel, illustreert blogger Bea Johnson. ‘Het is een kwestie van uitproberen. Niet alles werkt.’

Deel dit artikel