Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

TNO: proefboren naar schaliegas is wel degelijk nodig

Groen

redactie internet

Gebieden waar vermoedelijk schaliegas zit © tno

In reactie op de felle stellingname van een grote groep hoogleraren pleit onderzoeksinstituut TNO voor het proefboren naar schaliegas. Dat laat Rene Peters, die bij TNO bezig is met gastechnologie, in gesprek met de NOS weten.

Volgens Peters maken de 55 hoogleraren terecht een punt van de risico's en de mogelijke impact op het milieu. "Maar in Nederland hebben we na vijftig jaar olie- en gaswinnning voldoende kennis en huis om die risico's te beheersen."

En juist daarom is proefboren nodig, zo stelt de onderzoeker. De risico's kunnen daardoor veel beter in kaart worden gebracht en bovendien kan er worden vastgesteld hoeveel schaliegas er nu eigenlijk in de bodem zit.

In het manifest tegen schaliegas dat dit weekend in Trouw staat, stellen de hoogleraren dat proefboringen duur zijn (10 tot 20 miljoen euro per boring) en dat er minstens tientallen van nodig zijn om tot gedegen resultaten te komen. Dat levert volgens de academici onvermijdbare schade en overlast op.

Ook bepleiten de hoogleraren dat de 20 tot 30 miljard euro die het gas kan opleveren niet opweegt tegen de mogelijke ecologische schade. Peters is het daar niet mee eens. "20 tot 30 miljard aan opbrengsten lijkt me toch wel de moeite waard om er zorgvuldig naar te kijken", vindt de onderzoeker. Naast die opbrengst kan het schaliegas volgens Peters ook bijdragen aan het reduceren van de CO2-uitstoot. In de Verenigde Staten is volgens hem gebleken dat de totale uitstoot van CO2 enorm is afgenomen ten gevolge van de overgang van kolen naar gas.

Het alternatief voor schaliegaswinning is volgens Peters dat Nederland op termijn gas moet gaan importeren, bijvoorbeeld uit Rusland. Daarover: "Een recente studie heeft laten zien dat er meer emissies vrijkomen met het transport van dat gas uit Rusland dan er uit schaliegaswinning in Europa vrij zou komen. Dus het alternatief is ook niet zo aantrekkelijk."

Op dat laatste punt krijgt de onderzoeker bijval van Tweede Kamerlid Jan Vos (PvdA).

Lees verder na de advertentie

 
20 tot 30 miljard aan opbrengsten lijkt me toch wel de moeite waard
TNO-onderzoeker Rene Peters

Deel dit artikel