Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tennet zet onderzoek naar groot stroomeiland in de Noordzee door

Home

Koos Schwartz

De locatie van de Doggersbank in de Noordzee. ©NASA

Zou het er ooit komen, dat windenergie-eiland op de Doggersbank? Dat eiland van zes vierkante kilometer, omgeven door duizenden windmolens. 

Een eiland dat de stroom van die molens opvangt, omzet in gelijkstroom en dan via kabels distribueert naar de zes Noordzeelanden? Dat plaats biedt aan assemblagehallen, opslagruimtes en verblijfplaatsen voor mensen die belast zijn met de bouw en het onderhoud van de apparatuur en die windmolens?

Lees verder na de advertentie

Misschien komt dat stroomeiland er, ergens rond 2050. Het plan van hoogspanningsnetbeheerder Tennet, negen maanden geleden gepresenteerd als een idee, als een soort blauwdruk voor een pan-Europese oplossing voor het energievraagstuk, heeft indruk gemaakt. De EU is zeer geïnteresseerd, vertelde bestuursvoorzitter Mel Kroon vanochtend bij de presentatie van Tennets resultaten over 2016. Volgende week tekent Tennet met zijn Deense branchegenoot Energinet.dk een contract: ze gaan het plan samen uitwerken.

Het is een gedurfd en verstrekkend idee. En er is veel om over te piekeren

Met andere netbeheerders en bedrijven worden gesprekken gevoerd. Wat Kroon betreft vormen al die partijen een consortium dat ervoor gaat zorgen dat het eiland er komt.

Het is een gedurfd en verstrekkend idee. En er is veel om over te piekeren. Over de technische uitwerking. Over de haringen die graag paaien bij de ondiepe Doggersbank. Over de stroom die (misschien) met Nederlandse subsidie wordt opgewekt maar (mogelijk) aan andere landen wordt verkocht. Over de kwestie van de Nederlandse territoriale wateren. Worden die groter als er zo’n eiland er komt of is zo’n stroomeiland ook te bouwen zonder dat er formeel van gebiedsuitbreiding en de bijbehorende verplichtingen sprake is?

Nederlandse stroomvoorziening verduurzaamt

Het stroomeiland mag ver weg zijn, met de verduurzaming van de Nederlandse stroomvoorziening is Tennet volop bezig. Werk genoeg. Nu, schilderde Kroon, komt er stroom als een gas of kolencentrale wordt aangezet. In de toekomst wordt stroom ‘natuurgedreven’. Wind en zon bepalen het aanbod en de netbeheerder moet ervoor zorgen dat er stroom komt op plekken waar het (tijdelijk) niet waait of waar de zon (even) niet schijnt.

Vooral grote parken kunnen voordeliger zijn dan de parken die bij Borssele worden aangelegd

Behalve de natuur zijn er meer bronnen denkbaar. Nu al kunnen boeren en huishoudens met wind of zon opgewekte stroom die zij zelf niet nodig hebben terug leveren aan het net. In de toekomst kunnen batterijen, gemalen, koelhuizen, warmtepompen iets soortgelijks. Elektrische auto’s wellicht ook. Die zouden stroom kunnen leveren als daar veel vraag naar is - en als de automobilist in kwestie zijn auto niet nodig heeft.

Blij is Kroon met de beslissing van het huidige kabinet om nieuwe windparken op zee neer te zetten - Tennet bewerkstelligt dat de opgewekte stroom wordt aangesloten op het landnet. Een nieuw kabinet moet snel volgende beslissingen nemen, zei Kroon.

Dan kan de verduurzaming verder gestalte krijgen en weet de branche waar ze aan toe is. Kroon refereerde aan het plan voor een enorm windpark, tachtig kilometer uit de kust van IJmuiden (‘IJmuiden Ver’). Dat windparken nog goedkoper kunnen worden, gelooft Kroon ook, met een slagje om de arm. Vooral grote parken kunnen voordeliger zijn dan de parken die het Deense Dong en de combinatie Van Oord/Eneco/Shell bij Borssele gaan aanleggen.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

Het is een gedurfd en verstrekkend idee. En er is veel om over te piekeren

Vooral grote parken kunnen voordeliger zijn dan de parken die bij Borssele worden aangelegd