Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tata Steel IJmuiden zet 80.000 zonnepanelen op fabrieksdaken

Groen

Joop Bouma

Zonnepanelen op de fabrieksdaken bij Tata Steel in IJmuiden. © Tata

Staalbedrijf Tata Steel plaatst 80.000 zonnepanelen op de daken van het fabriekscomplex in IJmuiden. Het bedrijf bouwt daarmee één van de grootste dakgebonden zonneparken ter wereld.

Op 25 hectare fabrieksdak kan het bedrijf straks 22 miljoen kilowattuur elektriciteit per jaar opwekken, genoeg voor 7000 huishoudens.

Het grootste dakproject in Nederland is nu nog het nieuwe bedrijfsgebouw van postorderbedrijf Wehkamp in Zwolle, bijna 10.000 panelen met een vermogen van 2,5 megawatt,  - een  tiende van wat Tata Steel gaat opwekken. Het staalbedrijf zal de stroom gebruiken bij de productie.

Het plan wordt uitgevoerd door de Raedthuys Groep, ontwikkelaar van wind- en zonprojecten. Een dochter van Raedthuys, energieleverancier Pure Energie, is de investeerder in het project. Er is 23 miljoen euro mee gemoeid.

De kosten worden gedrukt door een subsidie van het rijk. Tata neemt de stroom tegen een marktconform tarief af van Pure Energie. Het bedrijf gaat tussen de vier en vijf cent per kilowattuur betalen. 

"We willen laten zien dat wij als staalbedrijf, als grootverbruiker van energie, hard bezig zijn met vergroening", zegt directievoorzitter Theo Henrar van Tata Steel Nederland.

Vandaag in Trouw meer over het zonnepark bij Tata in Groen

Deel dit artikel