Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Subsidieer zonne-energie op scholen

Groen

Aren van Muijen, mede-oprichter de Zonnefabriek en leverancier van zonnepanelen

Opinie

In het Lente-akkoord is een nieuwe consumentensubsidie voor zonnepanelen aangekondigd. Subsidiëren lijkt een sympathiek idee maar helaas doet het meer kwaad dan goed. Het is weggegooid geld.

Sinds begin dit jaar is 'normale' grijze stroom duurder dan energie via zonnepanelen. Zonder subsidie ligt de terugverdientijd van een systeem rond de 10 jaar terwijl panelen een levensduur van ten minste 25 jaar hebben. Door de subsidiemaatregel krijgt zonne-energie het predikaat 'hulpbehoevend' opgeplakt, waardoor de grote investeerders wegblijven.

Toch kan de overheid de sector een fantastische steun in de rug geven: subsidieer scholen voor de aanschaf van zonnepanelen. Scholen zijn grootverbruikers en betalen daarom veel minder voor energie dan huishoudens. Dit maakt de aanschaf van zonnepanelen meteen een stuk minder aantrekkelijk. De overheid kan dit 'gat' met subsidie dichten en zo ook scholen overhalen om te investeren in duurzame energie.

Daar komt nog een belangrijk argument bij. Uiteindelijk krijgen scholen geld van de overheid om de energierekening te betalen. Feitelijk is een subsidie voor scholen dus een subsidie voor de overheid zelf.

Met de zonnepanelen creëer je op scholen bewustwording. Het behoeft geen uitleg dat scholen de aangewezen instanties zijn om leerlingen kennis van zaken bij te brengen. En scholen lenen zich uitstekend voor zonne-energie. Scholen hebben grote daken en de meeste energie wordt overdag gebruikt, als de zon schijnt.

Een school met 'zon op school' kan zich profileren als groene, bewuste school. Dat is een sterk affiche. Afgelopen jaar heeft de provincie Noord-Holland scholen gesubsidieerd voor de aanschaf van zonnepanelen. De aanvraag werd vele malen overtekend, de animo was overweldigend.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie