Steeds sneller komen wij om in ons eigen vuil

groen

Marco Visser

In de tijd dat u dit artikel leest, produceren alle stedelingen wereldwijd 14 miljoen kilo afval. Mocht u dit artikel in 2025 opnieuw lezen, dan is de leestijd goed voor 23 miljoen kilo vuil.

De berekening komt van de Wereldbank die eerder deze maand het onderzoek What a Waste publiceerde. Het zijn vooral de stedelingen die er een enorme bende van maken, signaleert de Wereldbank. Omdat in 2050 net zo veel mensen in steden zullen leven als de complete wereldbevolking in 2000, zal de vervuiling fors toenemen.

Niet alleen omdat het aantal stadsbewoners toeneemt, maar ook omdat zij steeds meer afval produceren. Gaan de stadsbewoners in hetzelfde tempo door, dan zal de aarde in het jaar 2100 vier maal zoveel afval moeten verwerken als nu het geval is.

De onverbeterlijke afvalkampioen zijn de Amerikanen die al jarenlang aan de top van de afvalberg staan. Elke vijf minuten draaien zij er 15 miljoen vellen papier doorheen en gebruiken 60.000 plastic zakjes in vijf seconden, zo becijferde weblog Mother Jones.

Niet verassend is dat de rijke, geïndustrialiseerde landen het meeste afval produceren. De opkomende economieën zijn bezig aan een inhaalslag. In 2025 zal China de Verenigde Staten hebben achterhaald als grootste producent van afval, al blijven zij per hoofd van de bevolking achter bij de Amerikanen. Wel verrassend is de enorme afvalproductie in de Caraïben.
(Sterk inzoomen op het Caribische gebied, slepen door shiftknop ingedrukt te houden).

Lees verder na de advertentie

Uit het rapport van de Wereld Bank blijkt ook dat ontwikkelingslanden relatief meer organisch afval produceren, zoals etens- en grasresten. Geïndustrialiseerde landen zijn grootverbruikers van papier. Dat heeft vooral te maken met het grote aantal papieren en kartonnen verpakkingen rond etenswaren en andere producten.

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie