Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Spanje gaat naar olie boren bij Lanzarote

Groen

Nienke Schipper

Orca's voor de kust van Lanzarote. © ANP

Het Spaanse kabinet heeft vorige week plannen goedgekeurd om olieboringen te doen bij de Canarische Eilanden. Nadat het onderzoek naar de mogelijke gevolgen voor het milieu is afgerond kunnen de proefboringen beginnen. Vermoedelijk over een jaar of twee.

De Spaanse oliemaatschappij Repsol YPF denkt dat een olieveld ten oosten van Lanzarote goed kan zijn voor honderdduizend vaten ruwe olie per dag. Spanje moet nu nog 99 procent van zijn oliebehoefte importeren. Gezien de stijgende olieprijs is dat voor Spanje, dat toch al te lijden heeft onder de crisis, een flinke aderlating.

Repsol denkt dat een olieplatform zo'n 5.000 banen kan creeëren, maar toch is Paulino Rivero, de premier van de Canarische Eilanden niet erg enthousiast. "Het past niet in het soort duurzaam toerisme dat we voor ogen hebben op Lanzarote. De enige die hier voordeel bij heeft is Repsol".

Ook reisorganisator TUI vreest dat bij een olielek de reputatie van de eilandengroep als vakantiebestemming een flinke deuk zal oplopen. "Een olieramp heeft niet alleen effect op één toeristenseizoen, maar zal bij de toeristen jaren achtereen de associatie met olie oproepen."

Deel dit artikel