Slecht nieuws voor wie last heeft van hooikoorts: ambrosia bloeit

groen

Cokky van Limpt

Ambrosia in bloei. © ANP

Gelukkig, zal menige hooikoortsklant denken, het is weer herfst, de pollen zijn uit de lucht. Zo was het tot voor kort inderdaad, maar een Noord-Amerikaanse indringer dreigt roet in het eten te gooien.

Ambrosia. © ANP

De naam van de rustverstoorder is ambrosia, haar bijnaam 'hooikoortsplant'. Ambrosia is een kruidachtige plant. Zij bloeit van eind augustus tot eind oktober en produceert sterk allergene pollen, die hooikoorts kunnen veroorzaken. In Midden- en Zuid-Europa is het nu 'code rood'. Wie daar nog vakantie viert, moet rekening houden met zeer hoge pollenconcentraties, tot boven de honderd pollen per kubieke meter in Noord-Italië en zelfs meer dan duizend pollen per kubieke meter in de Balkanregio.

Ook in Nederland zijn de eerste ambrosiapollen alweer waargenomen, door het Leids Medisch Centrum en het Helmondse Elkerliek Ziekenhuis, die dagelijks pollentellingen doen. De komende dagen, zeggen ze, kan de pollenconcentratie oplopen tot boven de tien pollen per kubieke meter. Om te voorkomen dat de ambrosiaplant in Nederland ongestoord zijn gang kan gaan, en daardoor het hooikoortsseizoen in de toekomst met twee maanden verlengt, moet de plant overal waar zij opduikt liefst worden verwijderd. Ambrosia groeit in bermen, op akkers, bouw- en fabrieksterreinen. En in particuliere tuinen, vooral op plaatsen waar vogelvoer is gestrooid. Vetbollen en strooivoer, maar ook kippen- en duivenvoer kunnen zaden van de ambrosia bevatten.

Uitrukken oké, maar hoe herken je de ambrosiaplant, die erg lijkt op boerenwormkruid en bijvoet? Voor dat doel heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een gratis iPhone-app laten ontwikkelen. De app bevat een videofimpje over de kenmerken van ambrosia, en je kunt er foto's mee doorgeven van planten die je aanziet voor ambrosia. Deze meldingen worden dan gecontroleerd. Wie geen iPhone heeft, kan zijn meldingen doorgeven via Natuurkalender.nl of waarneming.nl.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie