Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Slecht nieuws voor wie last heeft van hooikoorts: ambrosia bloeit

Groen

Cokky van Limpt

Ambrosia in bloei. © ANP

Gelukkig, zal menige hooikoortsklant denken, het is weer herfst, de pollen zijn uit de lucht. Zo was het tot voor kort inderdaad, maar een Noord-Amerikaanse indringer dreigt roet in het eten te gooien.

De naam van de rustverstoorder is ambrosia, haar bijnaam 'hooikoortsplant'. Ambrosia is een kruidachtige plant. Zij bloeit van eind augustus tot eind oktober en produceert sterk allergene pollen, die hooikoorts kunnen veroorzaken. In Midden- en Zuid-Europa is het nu 'code rood'. Wie daar nog vakantie viert, moet rekening houden met zeer hoge pollenconcentraties, tot boven de honderd pollen per kubieke meter in Noord-Italië en zelfs meer dan duizend pollen per kubieke meter in de Balkanregio.

Ook in Nederland zijn de eerste ambrosiapollen alweer waargenomen, door het Leids Medisch Centrum en het Helmondse Elkerliek Ziekenhuis, die dagelijks pollentellingen doen. De komende dagen, zeggen ze, kan de pollenconcentratie oplopen tot boven de tien pollen per kubieke meter. Om te voorkomen dat de ambrosiaplant in Nederland ongestoord zijn gang kan gaan, en daardoor het hooikoortsseizoen in de toekomst met twee maanden verlengt, moet de plant overal waar zij opduikt liefst worden verwijderd. Ambrosia groeit in bermen, op akkers, bouw- en fabrieksterreinen. En in particuliere tuinen, vooral op plaatsen waar vogelvoer is gestrooid. Vetbollen en strooivoer, maar ook kippen- en duivenvoer kunnen zaden van de ambrosia bevatten.

Uitrukken oké, maar hoe herken je de ambrosiaplant, die erg lijkt op boerenwormkruid en bijvoet? Voor dat doel heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een gratis iPhone-app laten ontwikkelen. De app bevat een videofimpje over de kenmerken van ambrosia, en je kunt er foto's mee doorgeven van planten die je aanziet voor ambrosia. Deze meldingen worden dan gecontroleerd. Wie geen iPhone heeft, kan zijn meldingen doorgeven via Natuurkalender.nl of waarneming.nl.

Lees verder na de advertentie
Ambrosia. © ANP

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie