Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Schone technologie groeit, maar niet in Nederland

Groen

Van onze redactie groen

Straatverlichting op zonne-energie © epa

Wereldwijd groeit de markt voor schone energietechnologie met 10 procent, maar de Nederlandse industrie bouwde in 2011 minder windmolens en zonnepanelen, en ontwikkelde minder energiebesparende producten, zoals isolatiemateriaal en warmtepompen. Volgens een onderzoek dat het Wereld Natuur Fonds vandaag publiceert, zakt Nederland van de 18de naar de 21ste plaats.


Het rapport 'Clean Economy, Living Planet', vergelijkt 40 belangrijke economieën met elkaar. Denemarken, China en Duitsland blijven koploper. Zuid-Korea stijgt naar een vijfde plek op de wereldranglijst door speciaal cleantech-beleid. Eerdere lijsten verschenen in 2009 en 2011.

Vorig jaar is wereldwijd bijna 200 miljard euro verdiend aan schone-energietechnologie. En die markt groeit nog steeds, onder meer door hoge olieprijzen. Ook gebruiken landen minder fossiele brandstoffen omdat ze de uitstoot van broeikasgassen willen reduceren.

Wel is het groeitempo afgenomen. Tussen 2008 en 2010 groeide de sector met 31 procent. Oorzaak van de afkoeling naar 10 procent, zijn de sterke prijsdalingen in zonne- en windenergie, goed nieuws dus voor de consument.

China is overduidelijk de marktleider in omvang en groeitempo. Vorig jaar groeide de cleantech-productie er met maar liefst 29 procent. Het land heeft een sterke positie op het gebied van wind, zon, led én accu's. China staat nog op de tweede plek, maar loopt in op Denemarken. Bijna een kwart van alle schone producten komt inmiddels uit China.

Europa verliest terrein. In 2011 daalde de omzet met 5 procent door de economische crisis en scherpe concurrentie uit Azië. Denemarken en Duitsland presteerden met respectievelijk 0 procent groei en 4 procent verlies nog relatief 'goed'. Denemarken verloor op windenergie. Duitsland ging minder zonne-energie produceren. De landen blijven door hun ruime voorsprong nog in de top 3.

De Verenigde Staten staan op de 15de plek. De totale verkopen zijn er hoog (goed voor 37 miljard euro, vooral dankzij biobrandstoffen) maar de cleantech-sector vertegenwoordigt er slechts een klein deel van de economie.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie