Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rutte dreigt nu weer hele Hedwigepolder vol te laten lopen

Groen

Ingrid Weel

Een luchtfoto van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen aan de Westerschelde. © ANP

Als de PVV de plannen van het kabinet om een derde deel van de Zeeuwse Hedwigepolder onder water te zetten niet steunt, ziet premier Rutte geen andere mogelijkheid dan "terug te keren naar het oude plan": de hele polder ontpolderen.

Dat zei de premier gisteravond nadat PVV-Kamerlid Richard de Mos gemeld had "de strijdbijl weer op te pakken" en zijn best te gaan te doen om de hele polder droog te houden. De Mos was 'verbolgen' over de beslissing van Provinciale Staten van Zeeland om geen referendum te houden over de toekomst van de polder.

De Europese Commissie liet gisteravond juist weten in te stemmen met de Nederlandse plannen. Brussel heeft wel een paar voorwaarden waar staatssecretaris Henk Bleker (natuur) snel op dient te reageren. Zo wil Eurocommissaris Janez Potocnik onder meer dat de uitvoering onmiddellijk begint.

Hoe de PVV de plannen van Bleker wil tegenhouden blijft vaag. Eerder zei ze niet voor moties van de oppositie tegen de huidige plannen te stemmen, omdat de oppositie de intentie heeft de hele polder onder water te laten lopen. Maar Brussel stemt niet in met opties waarin helemaal niet wordt ontpolderd.

De PVV is zo in een lastige positie geraakt. Het minderheidskabinet zal de gedoogpartner de schuld geven als er geen meerderheid is om een derde deel aan de zee terug te geven in plaats van de hele Hedwigepolder. Het debat wordt woensdag hervat.

In een vraaggesprek met Trouw reageert oud-VVD-voorman Nijpels op beschuldigingen van CDA-Kamerlid Ad Koppejan. Die sprak gisteren in deze krant over 'malversaties' van ambtenaren en beschuldigde Nijpels, voorzitter van een adviescommissie inzake de Hedwigepolder, ervan dat die 'weinig onafhankelijk' te werk was gegaan. "Het advies was uiteraard één groot pleidooi voor ontpolderen", aldus Koppejan.

"Volslagen onzin", reageert Nijpels, die het 'zwak en laf' vindt als een politicus ambtenaren de schuld geeft.

Deel dit artikel