Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rotterdam gaat duurzaam geld verdienen

Groen

Elise Kuit

Rotterdam gaat inzetten op een groene toekomst. FOTO ANP

Rotterdam gaat de knop definitief omzetten. De tijd van praten is voorbij. Als het op duurzaamheid aankomt stroopt de havenstad de mouwen op om te doen waar Rotterdam het beste in is: geld verdienen.

Vandaag presenteerde de stad een lijst met plannen voor een duurzame toekomst. Volgens Wethouder Alexandra van Huffelen (D66) gaat Rotterdam het breed aanpakken. Haven, industrie, bedrijven en burgers worden betrokken bij de plannen. Grote en kleine initiatieven moeten de komende jaren de hele stad bij het duurzaamheidsproject betrekken. Bovendien heeft het college geleerd van de fouten uit het verleden. "Na jaren van uitproberen, weten we nu veel meer dan vroeger waarmee geld is te verdienen. Daarom zeg ik ook dat we nu alleen zaken oppakken die ook wat opleveren", licht Van Huffelen toe.

Dat geld zal overigens hard nodig zijn. Waar het voorgaande college nog een budget van 80 miljoen euro aan duurzaam beleid te besteden had, moet de stad het nu doen met een schamele 31 miljoen. Toch weet Van Huffelen zeker dat de ondernemers massaal zullen toehappen. De stijgende energieprijzen maakt het voor bedrijven vrijwel onmogelijk de duurzame plannen te negeren. "Als ze niet meedoen, vallen ze over een paar jaar om" aldus de wethouder.

Buiten een opsteker voor de economie, wordt ook gekeken naar de leefbaarheid. Zo komen er 4000 bomen bij, wordt de luchtkwaliteit grondig aangepakt en komt er een inruilpremie voor scooters. De bedoeling is dat Rotterdammers dat geld gebruiken om een elektrisch exemplaar aan te schaffen. Beter voor het milieu maar ook minder geluidsoverlast. Om die overlast nog verder te verminderen, wordt er ook 30 km zogenaamd 'stil asfalt' in de stad aangelegd.

Als alles goed gaat, hoopt Rotterdam mee te dingen naar titel van European Green Capital in 2014. Deze wordt jaarlijks uitgereikt door de Europese Unie als motivatie om Europese steden een stuk groener te maken. Geen overbodige luxe, sinds 4 op 5 Europeanen in stedelijke gebieden wonen en werken. Momenteel is het het beste toeven in het Duitse Hamburg. Maar wie weet kaapt Rotterdam de titel over drie jaar wel weg.

Deel dit artikel