Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

PvdA en CDA bezorgd over afvalwater Twente

Groen

Redactie

© NAM in Schoonebeek. ANP

PvdA en CDA maken zich zorgen over mogelijke milieuvervuiling in Twente. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) wil daar weer afvalwater in de bodem lozen dat ontstaat bij de oliewinning in het Drentse dorp Schoonebeek.

Sinds 2011 pompt de Nam water dat vrijkomt bij de oliewinning in Drenthe naar grasvelden in het oosten van Overijssel. Het is vervuild met olie en chemicaliën. Sinds in april vorig jaar een lek is ontdekt, ligt het werk grotendeels stil.

PvdA en CDA hebben er grote moeite mee dat de Nam de afvalwaterinjecties gaat hervatten door de heropstart van Schoonebeek. De partijen stelden daarom vragen aan minister Henk Kamp (Economische Zaken). PvdA-Kamerlid Jan Vos wil weten of de aanvoerbuizen met het giftige afvalwater dwars door een erkend natuurgebied en waterwingebied lopen. Hij vraagt zich af of de Nam over de benodigde vergunningen beschikt.

CDA-Kamerleden Agnes Mulder en Pieter Omtzigt verwijten minister Kamp dat hij de Kamer niet onmiddellijk heeft geïnformeerd over de oliewinning in Schoonebeek.

Weinig vertrouwen in de Nam
Ook Twentenaren maken zich zorgen nu minister Kamp de kraan weer open wil draaien. Het lek is inmiddels gedicht, maar wat betreft Freddy Mensink, voorzitter van de stichting Stop Afvalwater Twente, blijft de kraan dicht. Net als veel van zijn streekgenoten vreest hij voor grondwatervervuiling, bodemdaling en aardbevingen.

"Er hebben al te veel incidenten plaatsgevonden; lekkages, scheuren in woningen", zei Mensink eerder dit jaar in Trouw. "De Nam zegt dat alles in de gaten wordt gehouden, maar doet geen onderzoek in de bodem zelf. Dit is een onomkeerbaar proces. Als er niets gebeurt, dreigt Twente één grote gifbelt te worden."

Deel dit artikel